Makaron soba z czerwoną kapustą, groszkiem i papryką

Kategorie specjalne

Jeśli ktoś by mnie zmusił do podania jednego, ulubionego dania, to byłby to azjatycki makaron z furą warzyw podsmażonych metodą stir-fry. Ze skromną, a jednak odpowiednio zrównoważoną, rześką mieszanką przypraw: imbir, czosnek, ostra papryka, sos sojowy, sok z cytryny, syrop/cukier.

Miskę takiego szczęścia chętnie zjem w każdych warunkach. Oprócz fury warzyw, muszą być w niej jakieś strączki – najczęściej jest to tofu, a w dzisiejszym przepisie – zielony groszek. Musi być zielenina – szczypiorek albo świeża kolendra. Przyda się też okraszenie sezamem albo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Dlatego na moim blogu w przepisach na azjatyckie makarony możecie przebierać: z botwinką i tofu, z kalafiorem w orzechowym sosie, z brokułem i ciecierzycą, z fasolką szparagową i papryką, mój ukochany makaron z kimchi i tofu, skąpany w lepkim ostrym sosie makaron z fasolą i warzywami czy chiński makaron z warzywami.

A wy co byście mogli jeść na okrągło? 🙂

Porcje 4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 300g makaronu soba (pszenno-gryczany) albo innego makaronu typu azjatyckiego
  • ¾-1 paczka groszku mrożonego (300-450g)
  • ¼-⅓ czerwonej kapusty (ok. 400-500g)
  • 2 czerwone papryki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju do smażenia (jako część/całość można użyć oleju sezamowego)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego
  • ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki (albo ⅓-½ papryczki chili) - można pominąć
  • do podania, do wyboru: 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego/tahini, 2 łyżki ostrego sosu np. sriracha, garść posiekanego szczypiorku albo świeża kolendra, 2 łyżki sezamu czarnego/białego

Instrukcje

  • Przygotowujemy warzywa: kapustę siekamy cienko, paprykę kroimy na podłużne paski, a potem paski na połówki, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja makaron soba gotowałam 3 minuty, po czym odcedziłam i przelałam zimną wodą.
  • W dużej patelni/woku rozgrzewamy na średnio-wyższym ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju i wrzucamy mrożony groszek. Smażymy mieszając przez 3 minuty.
  • Groszek zgarniamy w miarę możliwości na bok patelni. Na środek patelni dolewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy paprykę. Smażymy mieszając przez 2 minuty.
  • Groszek i paprykę zgarniamy na boki, na środek dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną czerwoną kapustę. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty, po czym mieszamy wszystkie warzywa.
  • Zgarniamy warzywa na boki i na środek patelni wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy starte na tartce imbir, czosnek i ew. posiekaną papryczkę chili. Smażymy kilka sekund, po czym mieszamy całą zawartością patelni.
  • Na patelnię dolewamy 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę syropu z agawy/klonowego i sok z ½ cytryny (ok. 3 łyżki) i jeśli nie dodaliśmy wcześniej papryczki chili, a chcemy, żeby danie było ostre - ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku. Mieszamy całość i smażymy jeszcze 1-2 minuty, po czym na patelnię dodajemy ugotowany makaron.
  • Danie podajemy w miseczkach, najlepiej udekorowane. Porcję warto okrasić łyżeczką masła orzechowego/migdałowego/tahini, polać sosem sriracha (ale uwaga, żeby nie było zbyt ostre, to zależy ile dałeś papryczki chili/ostrej papryki w proszku). Hojnie posypać posiekanym szczypiorkiem/świeżą kolendrą i sezamem. Albo innymi dodatkami, które masz w domu (posiekane orzeszki ziemne, plasterek limonki, plastry świeżego ogórka lub marynowana biała rzodkiew). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close