udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azjatyckie kluski z warzywami, fasolą i srirachą

Jeśli chcesz zatopić widelec lub pałeczki w makaronie lepkim od ostrego, aromatycznego sosu, a jednocześnie naładować się warzywami i roślinnym białkiem (w postaci fasoli) – to właśnie w tym daniu. Polecam serdecznie. Po nim to nie tylko palce, ale i talerz chce się lizać!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g makaronu (u mnie soba, może być spaghetti pełnoziarniste, albo makaron ryżowy)
2 puszki czerwonej fasoli albo 500-600g ugotowanej czerwonej fasoli (u mnie fasola odmiany Piękny Jaś fioletowo-czarna, kupiona na bazarku)
2 cukinie
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki syropu z agawy/klonowego
1 łyżeczka papryki wędzonej (albo słodkiej)
1 łyżeczka przyprawy curry
3 łyżki oleju sezamowego albo rzepakowego
3-4 łyżki srirachy ALBO ostrego ketchupu
do podania: 2 garście posiekanego szczypiorku

Instrukcje

1
Cukinię kroimy w grube plastry, a potem każdy plaster na 3 paski. Paprykę kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plastry albo drobniej.
2
Makaron gotujemy według instrukcji.
3
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej (u mnie na siódemce w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 1 minutę mieszając. Dorzucamy czosnek, mieszamy z cebulą. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Smażymy 5 minut mieszając.
4
Na patelnię dodajemy ugotowaną albo odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku pod bieżącą wodą fasolę. Wsypujemy przyprawy - wędzoną paprykę i curry, mieszamy.
5
Na patelnię wlewamy sos sojowy oraz syrop z agawy (albo klonowy, albo ewentualnie cukier trzcinowy), mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do warzyw i fasoli.
6
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy całość. Jeśli wszystkie osoby jedzące danie lubią ostry smak - na patelnię dodajemy 2-3 łyżki srirachy lub ostrego ketchupu, a jeśli będą je jeść osoby o delikatniejszym podniebieniu - srirachę/ketchup dodajemy już na talerzach. Danie dodatkowo polewamy srirachą na talerzach, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode