Panierowane plastry tofu

Składniki

,

Kategorie specjalne

Prosty jak drut przepis na smakowite (przyprawy!), panierowane i smażone plastry tofu. Zestaw je z ziemniaczkami i surówką – zbilansowany wegański obiad gotowy!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180-220g)
  • ¼ szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • ¼ szklanki wody
  • po ⅓-½ łyżeczki: wędzonej papryki, kurkumy, soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano albo suszonej natki pietruszki
  • Na suchą panierkę:
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • ½-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilka łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)

Instrukcje

  • Tofu kroimy na 1cm plastry.

    Panierowane plastry tofu

  • W miseczce mieszamy składniki ciasta: mąkę z wodę i przyprawy. Mieszamy widelcem lub trzepaczką, a potem powstałe ciasto przelewamy do miski o płaskim dnie. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą, (opcjonalnie) płatki drożdżowe i pieprz ziołowy.

    Panierowane plastry tofu

  • Plastry tofu zanurzamy w mokrym cieście z obydwu stron. Następnie plastry obtaczamy dokładnie w suchej panierce.

    Panierowane plastry tofu

  • Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 4 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy plastry tofu i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

    Panierowane plastry tofu

  • Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, z gotowanymi warzywami lub surówką.

    Panierowane plastry tofu

  • Smacznego!

    Panierowane plastry tofu

Komentarze:

  1. Paulina says:

    Chciałam dopytać ile płatków drożdżowych do suchej części panierki?:)

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Bardzo Cię przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, Twoje pytanie mi umknęło. Uściśliłam przepis: płatki drożdżowe w ilości 1-2 łyżki są opcjonalne w suchej panierce, można użyć samej bułki tartej. Dzięki za wyłapanie błędu, pozdrawiam!

  2. Za pierwszym razem panierka się pięknie usmażyła, a za drugim była blada i twarda. Nie wiem co poszło nie tak. :/

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Iga! Jeśli robiłaś identycznie, to trudno mi ocenić, co mogło pójść nie tak, ale… wystarczy 2 łyżki więcej mąki albo za niska temperatura smażenia i mogło wyjść gorzej! Mam nadzieję że to tylko małe potknięcie 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close