Panierowane plastry tofu
Prosty jak drut przepis na smakowite (przyprawy!), panierowane i smażone plastry tofu. Zestaw je z ziemniaczkami i surówką – zbilansowany wegański obiad gotowy!
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180-220g)
- ¼ szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
- ¼ szklanki wody
- po ⅓-½ łyżeczki: wędzonej papryki, kurkumy, soli, pieprzu
- 1 łyżeczka oregano albo suszonej natki pietruszki
- Na suchą panierkę:
- 4 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- ½-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- kilka łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
Instrukcje
-
Tofu kroimy na 1cm plastry.
-
W miseczce mieszamy składniki ciasta: mąkę z wodę i przyprawy. Mieszamy widelcem lub trzepaczką, a potem powstałe ciasto przelewamy do miski o płaskim dnie. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą, (opcjonalnie) płatki drożdżowe i pieprz ziołowy.
-
Plastry tofu zanurzamy w mokrym cieście z obydwu stron. Następnie plastry obtaczamy dokładnie w suchej panierce.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 4 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy plastry tofu i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
-
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, z gotowanymi warzywami lub surówką.
-
Smacznego!
Chciałam dopytać ile płatków drożdżowych do suchej części panierki?:)
Cześć! Bardzo Cię przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, Twoje pytanie mi umknęło. Uściśliłam przepis: płatki drożdżowe w ilości 1-2 łyżki są opcjonalne w suchej panierce, można użyć samej bułki tartej. Dzięki za wyłapanie błędu, pozdrawiam!
Za pierwszym razem panierka się pięknie usmażyła, a za drugim była blada i twarda. Nie wiem co poszło nie tak. :/
Cześć Iga! Jeśli robiłaś identycznie, to trudno mi ocenić, co mogło pójść nie tak, ale… wystarczy 2 łyżki więcej mąki albo za niska temperatura smażenia i mogło wyjść gorzej! Mam nadzieję że to tylko małe potknięcie 🙂 Pozdrawiam!