Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

Kategorie specjalne

,

Rewelacyjny makaron w stylu azjatyckim z młodą kapustą i eksplodującym od smaku kruszonym tofu. Nie da się obok niego przejść obojętnie :).

Porcje 4
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • ¾ główki mlodej kapusty (u mnie 900g)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 kostki tofu wędzonego/naturalnego (łącznie 360-400g)
  • 250g makaronu azjatyckiego (u mnie chow mein)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • do tofu: 3 łyżki sosu sojowego ciemnego (lub ew. jasnego), 1 czubata łyżeczka pasty miso (jeśli nie masz dodaj: 1 więcej łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę wędzonej papryki), 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego/winnego/jabłkowego
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego lub cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: sriracha, posiekany szczypiorek

Instrukcje

  • Kapustę siekamy, jeśli się uda na podłużne paski. Marchewkę obieramy i kroimy na paski obieraczką julienne albo zwykłą, albo nożem na cienkie pałeczki. Imbir obieramy, czosnek łuskamy. Imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy kapustę. Jeśli kapusta nie mieści się w Twoim woku/na patelni - dodaj ⅓-½, podsmaż, a potem dołóż resztę. Smaż i mieszaj co jakiś czas przez 5 minut.

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

  • Warzywa zgarniamy na boki woka/patelni, pośrodku robimy miejsce, do którego wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy 1 minutę.

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

  • Na patelnię dodajemy 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu i 2 łyżki syropu. Mieszamy całość.
  • Tofu kruszymy dłońmi na małe kawałki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy tofu, smażymy 5 minut do zarumienienia. Wlewamy sos sojowy, pastę miso i mąkę ziemniaczaną, mieszamy porządnie i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy palnik.

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

  • Makaron azjatycki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany mieszamy w woku z warzywami.

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

  • Do misek wykładamy porcje makaronu z warzywami. Z wierzchu posypujemy je mielonym tofu, polewamy (ja polecam od serca) srirachą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

    Makaron z młodą kapustą i miso-tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close