Afrykańska zupa orzechowa

Niezwykle aromatyczna zupa, nieprzeciętna za sprawą połączenia smaków masła orzechowego i pomidorów. Idealna dla leniuchów i łasuchów, bo do jej przygotowania nie jest potrzebny bulion. Jest bardzo sycąca i śmiało można ją potraktować jako danie obiadowe.

Szukasz innych pomysłów na wegańską zupę? Sprawdź krem marchewkowo-soczewicowy, zupę kalafiorową z fasolą, barszcz ukraiński, zupę dyniową, na lżejszy posiłek krem z pieczonych pomidorów i papryki, a na lato chłodnik ogórkowy. A jeśli jesteś miłośnikiem masła orzechowego, zapraszam na makaron z kalafiorem w orzechowym sosie albo makaron z brokułem i papryką. Z masła orzechowego można też zrobić sos do tajskiej sałatki.

Oczywiście masło orzechowe można też wykorzystać do słodkich posiłków: owsianki, sosu owsiankowego, dzięki któremu każda owsianka będzie przepyszna, albo do błyskawicznej przekąski powstałej z rozgniecionego banana i masła orzechowego.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 50-100g ryżu w zależności od tego, jak treściwą chcemy uzyskać zupę
  • 1l wody i 2 łyżki sosu sojowego (lub 1l bulionu warzywnego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g) albo 400-500ml passaty
  • 2 średnie marchewki lub 1 duży batat albo 2 małe bataty
  • 1-2 papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (można zastąpić ½ łyżeczki kurkumy i po szczypcie kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, pieprzu, ew. kminku)
  • ½ łyżeczki kuminu (można pominąć, a w zamian dać o ½ łyżeczki więcej przyprawy curry)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku (można dać świeży, łyżeczkę startego na tarce)
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki/chili w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • 4-5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • do podania: prażone orzeszki ziemne (niesolone), szczypiorek/świeża kolendra/natka pietruszki

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (mają być cienkie po to, żeby szybciej się ugotowały) - lub jeśli używamy batata, obieramy go i kroimy w niewielką kostkę. Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę.
  • W garnku na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchewkę (lub batata) i smażymy 6-7 minut. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut.
  • Dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, ew. Imbir, kumin (lub więcej curry), ostrą paprykę, sól. Mieszamy i zmniejszamy nieco gaz (u mnie do piątki).
  • Do garnka wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Wlewamy bulion albo wodę i 2 łyżki sosu sojowego. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż.
  • Masło orzechowe przekładamy do miseczki, wlewamy do niej kilka łyżek zupy. Rozrabiamy do połączenia składników. Dodajemy do zupy i mieszamy, dodatek masła orzechowego sprawi, że zupa się “zabieli”.
  • Zupę podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem warto ją posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą zieleniną.

Komentarze:

  1. Zrobię na pewno. Tylko w przepisie jest błąd: w instrukcjach wspomniany jest batat a w składnikach go nie ma.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Dziękuję za czujność i wyłapanie błędu! Moją intencją było podanie batata jako alternatywy dla marchewki. Dodałam odpowiednie adnotacje w liście przepisów. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
    Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close