Afrykańska zupa z masłem orzechowym

Niezwykle aromatyczna zupa, nieprzeciętna za sprawą połączenia smaków masła orzechowego i pomidorów. Idealna dla leniuchów i łasuchów, bo do jej przygotowania nie jest potrzebny bulion. Jest bardzo sycąca i śmiało można ją potraktować jako danie obiadowe.

Szukasz innych pomysłów na wegańską zupę? Sprawdź krem marchewkowo-soczewicowy, zupę kalafiorową z fasolą, barszcz ukraiński, zupę dyniową, na lżejszy posiłek krem z pieczonych pomidorów i papryki, a na lato chłodnik ogórkowy. A jeśli jesteś miłośnikiem masła orzechowego, zapraszam na makaron z kalafiorem w orzechowym sosie albo makaron z brokułem i papryką. Z masła orzechowego można też zrobić sos do tajskiej sałatki.

Oczywiście masło orzechowe można też wykorzystać do słodkich posiłków: owsianki, sosu owsiankowego, dzięki któremu każda owsianka będzie przepyszna, albo do błyskawicznej przekąski powstałej z rozgniecionego banana i masła orzechowego.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 50-100g ryżu w zależności od tego, jak treściwą chcemy uzyskać zupę
  • 1l wody i 2 łyżki sosu sojowego (lub 1l bulionu warzywnego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g) albo 400-500ml passaty
  • 1 większa marchewka
  • 1 mały batat (albo 1 więcej marchewka)
  • 1 papryka (albo więcej batata/marchewki)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka (albo ½ łyżeczki mielonego imbiru)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (można zastąpić ½ łyżeczki kurkumy i po szczypcie kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, pieprzu, ew. kminku)
  • po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego (można pominąć, a w zamian dać o ½ łyżeczki więcej przyprawy curry), słodkiej papryki, soli
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki/chili w proszku
  • 4-5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • opcjonalnie: 200g ugotowanej ciecierzycy lub grochu lub czerwonej soczewicy
  • do podania: prażone orzeszki ziemne (niesolone), szczypiorek/świeża kolendra/natka pietruszki

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (mają być cienkie po to, żeby szybciej się ugotowały). Batata obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Obrane imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Afrykańska zupa z masłem orzechowym

  • W garnku na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchewkę i batata, smażymy 6-7 minut co jakiś czas mieszając. Dolewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut.
  • Dodajemy czosnek, imbir i sypkie przyprawy: curry, słodką paprykę, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól. Mieszamy i zmniejszamy nieco gaz (u mnie do piątki).

    Afrykańska zupa z masłem orzechowym

  • Do garnka wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Wlewamy bulion (u mnie 1l wody i 1 czubata łyżka kupnej pasty bulionowej) albo wodę i 2 łyżki sosu sojowego. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż.

    Afrykańska zupa z masłem orzechowym

  • Masło orzechowe przekładamy do miseczki, wlewamy do niej kilka łyżek zupy. Rozrabiamy do połączenia składników. Dodajemy do zupy i mieszamy powoli, dodatek masła orzechowego sprawi, że zupa się “zabieli”. Do zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę/groch/soczewicę (jeśli ich używamy).

    Afrykańska zupa z masłem orzechowym

  • Zupę podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem polecam ją posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą zieleniną.

    Afrykańska zupa z masłem orzechowym

Komentarze:

  1. Zrobię na pewno. Tylko w przepisie jest błąd: w instrukcjach wspomniany jest batat a w składnikach go nie ma.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Dziękuję za czujność i wyłapanie błędu! Moją intencją było podanie batata jako alternatywy dla marchewki. Dodałam odpowiednie adnotacje w liście przepisów. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
    Gosia

  3. Rewelacyjna zupa! Mega syta, pożywna i rozgrzewająca, a przede wszystkim o wyjątkowym smaku. Przepis świetny, proporcje idealne. Ja odpuściłem jedynie ryż, zrobiłem wersję z batatami i po prostu dałem ich nieco więcej. Dzięki!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Twoja wersja z batatami brzmi super. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam, Gosia

  4. Wygląda fantastycznie! Jakiego masła orzechowego użyć? Z orzeszków ziemnych czy może być coś innego? (Z nerkowców?)

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Ja używam z orzeszków ziemnych. Z nerkowcami też będzie wspaniała, ewentualnie masło migdałowe też wchodzi w grę. Wydaje mi się, że masło z orzechó ziemnych, laskowych lub tahini mniej tutaj pasują. Pozdrawiam! 🙂

      1. Wyszła OBŁĘDNIE. Chyba moja nowa ulubiona zupa na świecie. 😀

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Cześć! Bardzo miło mi to słyszeć, widać mamy podobne preferencje smakowe, bo ja też ją uwielbiam :). Dzięki za komentarz, pozdrawiam ciepło :). Gosia

  5. Ugotowałam i ja. Baaardzo smaczna zupa, dopracowana receptura. Dziękuję za pomysł!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Marta! Jak miło mi to słyszeć! Ja ją uwielbiam i cieszę się, że i inni odkrywają jej smak :). Pozdrawiam!

  6. Hallo, Super by było, gdyby pojawiła się kaloryczność dania. Pozdrawiam serdecznie

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Anja! Nie jestem dietetykiem i nie mam w zwyczaju liczyć kaloryczności. Wiem, że nawet dla nie-dietetyków są możliwości sprawdzenia kaloryczności. Możliwe, że kiedyś, kiedy będę miała więcej czasu na tematy blogowe, zacznę uwzględniać kaloryczność i wartości odżywcze dla przepisów :). Dziękuję za uwagę! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close