udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kremowy wegański chłodnik ogórkowy

Myślę sobie, że chłodnik to super opcja na letni posiłek. Po pierwsze – jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Po drugie – zgodnie z nazwą, chłodzi, daje wytchnienie od gorąca, nawadnia. Po trzecie – jest raw, surowy i w ogóle bardzo zdrowy. Po czwarte – może być lekką przekąską między posiłkami, wytrawnym koktajlem, ale w towarzystwie dodatków i pajdy chleba zmienia się w pełnoprawny posiłek.

Ogórków teraz ci panie dostatek – w supermarkecie, na bazarku, a także w ogródku dziadka czy cioci. Skorzystajmy z nich i zblendujmy sobie wegańską wersję naszej narodowej letniej zupy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

0,8-1kg ogórków (2-2,5 ogórka szklarniowego lub około 7-8 ogórków gruntowych)
1 pęczek pietruszki (alternatywnie można użyć podobnej ilości świeżych listków bazylii)
200-250ml mleczka kokosowego (½ dużej puszki lub 1 mała puszka)
1 szklanka nerkowców lub 4-5 łyżek tahini/masła z nerkowców/masła migdałowego/masła orzechowego z fistaszków lub ¾ szklanki pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego lub teryiaki
sok z ½ cytryny
¼-⅓ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
¼-½ łyżeczki chilli w proszku, pieprzu cayenne lub płatków chilli (można pominąć lub dać zaledwie szczyptę)
opcjonalnie, do podania: listki mięty, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki lub rzodkiewka stara na tarce, pistacje, płatki migdałów, chlust mleczka kokosowego do dekoracji

Instrukcje

1
Jeśli planujesz przyrządzenie chłodnika z wyprzedzeniem, a Twój blender nie należy do najmocniejszych - namocz przez noc lub kilka godzin orzechy nerkowca/pestki słonecznika. Nie jest to jednak konieczne jeśli używasz masła z orzechów, masz niezły blender lub więcej czasu na blendowanie.
2
Jeśli używamy większych ogórków gruntowych - kroimy je wzdłuż na ćwiartki, a następnie pociągnięciem noża odkrajamy pestki.
3
Ogórki (ze skórką) kroimy na mniejsze kawałki, kilka plasterków ogórka zostawiamy do dekoracji. Czosnek obieramy. Wyciskamy sok z cytryny. Od pęczka pietruszki odkrajamy najtwardsze łodyżki, zostawiamy listki i cieńsze łodyżki.
4
Wszystkie składniki chłodnika (2 łyżki mleczka kokosowego możesz zostawić do dekoracji) umieszczamy w naczyniu do blendowania, garnku lub misce i blendujemy (blenderem kielichowym lub ręcznym) do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zajmie to 2-3 minuty.
5
Chłodnik schładzamy w lodówce przez przynajmniej 1,5-2h Przed podaniem posypujemy dodatkami/dekorujemy: miętą, plasterkami ogórka, plasterkami rzodkiewki lub rzodkiewką startą na tarce, pistacjami, płatkami migdałów, chlustem mleczka kokosowego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode