Kremowy wegański chłodnik ogórkowy

Myślę sobie, że chłodnik to super opcja na letni posiłek. Po pierwsze – jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Po drugie – zgodnie z nazwą, chłodzi, daje wytchnienie od gorąca, nawadnia. Po trzecie – jest raw, surowy i w ogóle bardzo zdrowy. Po czwarte – może być lekką przekąską między posiłkami, wytrawnym koktajlem, ale w towarzystwie dodatków i pajdy chleba zmienia się w pełnoprawny posiłek.

Ogórków teraz ci panie dostatek – w supermarkecie, na bazarku, a także w ogródku dziadka czy cioci. Skorzystajmy z nich i zblendujmy sobie wegańską wersję naszej narodowej letniej zupy!

Porcje 4
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 0,8-1kg ogórków (2-2,5 ogórka szklarniowego lub około 7-8 ogórków gruntowych)
  • 1 pęczek pietruszki (alternatywnie można użyć podobnej ilości świeżych listków bazylii)
  • 200-250ml mleczka kokosowego (½ dużej puszki lub 1 mała puszka)
  • 1 szklanka nerkowców lub 4-5 łyżek masła orzechowego lub tahini (jeśli nie możesz jeść orzechów, użyj ¾ szklanki pestek słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • ¼-⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼-½ łyżeczki chilli w proszku, pieprzu cayenne lub płatków chilli (można pominąć lub dać zaledwie szczyptę)
  • opcjonalnie, do podania: listki mięty, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki lub rzodkiewka stara na tarce, pistacje, płatki migdałów, chlust mleczka kokosowego do dekoracji

Instrukcje

  • Jeśli planujesz przyrządzenie chłodnika z wyprzedzeniem, a Twój blender nie należy do najmocniejszych - namocz przez noc lub kilka godzin orzechy nerkowca/pestki słonecznika. Nie jest to jednak konieczne jeśli używasz masła z orzechów, masz niezły blender lub więcej czasu na blendowanie.
  • Jeśli używamy większych ogórków gruntowych - kroimy je wzdłuż na ćwiartki, a następnie pociągnięciem noża odkrajamy pestki.
  • Ogórki (ze skórką) kroimy na mniejsze kawałki, kilka plasterków ogórka zostawiamy do dekoracji. Czosnek obieramy. Wyciskamy sok z cytryny. Od pęczka pietruszki odkrajamy najtwardsze łodyżki, zostawiamy listki i cieńsze łodyżki.
  • Wszystkie składniki chłodnika (2 łyżki mleczka kokosowego możesz zostawić do dekoracji) umieszczamy w naczyniu do blendowania, garnku lub misce i blendujemy (blenderem kielichowym lub ręcznym) do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zajmie to 2-3 minuty.
  • Chłodnik schładzamy w lodówce przez przynajmniej 1,5-2h Przed podaniem posypujemy dodatkami/dekorujemy: miętą, plasterkami ogórka, plasterkami rzodkiewki lub rzodkiewką startą na tarce, pistacjami, płatkami migdałów, chlustem mleczka kokosowego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close