Cukinia z ciecierzycą rach ciach
Wariacja na temat przepisu Tofu z cukinią rach-ciach, jednego z ulubionych przepisów czytelników Warzywizm.pl. Równie szybki, prosty w wykonaniu, intensywny w smaku. Zamiast tofu – używamy innego białkowego wegańskiego składnika, ciecierzycy, i zmieniamy nieco kolejność smażenia.
Polecam wszystkim żyjącym w pośpiechu, którzy chcą sprawnie zrobić sobie miskę pysznego, zdrowego jedzenia. Smacznego!
Składniki
- 150g ryżu
- 200-240g ugotowanej ciecierzycy (z ½ dużego słoika lub 1 puszka)
- 1 średnia cukinia
- ⅓-½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: papryki wędzonej lub słodkiej, curry
- po ¼-½ łyżeczki chilli (można pominąć), pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia
- ½ szklanki wody
- do podania: ⅓ pęczka szczypiorku
Instrukcje
-
Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (około 12 minut).
-
Cukinię kroimy na grubsze plastry, a następnie w kostkę. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ciecierzycę ze słoika lub puszki opłukujemy pod bieżącą wodą.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cukinię i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Cukinię zgarniamy na boki patelni, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, zmniejszamy nieco moc palnika (u mnie do szóstki) i smażymy kilkanaście sekund. Wsypujemy ciecierzycę i przyprawy sypkie (papryka wędzona lub słodka, curry, papryka ostra, pieprz), mieszamy.
-
Na patelnię dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i wodę, mieszamy porządnie.
-
Danie podajemy z ugotowanym ryżem - ja lubię dodać ryż na patelnię i wymieszać z cukinią i ciecierzycą. Polecam podawać z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zrobione i że smakiem zjedzone. Zamieniłam tylko ryż na tempeh. Maslo orzechowe zdziałało cuda. Dziękuję za pomysł.
Bardzo miło to słyszeć! Z tempehem danie było bogate w białko, i pewnie wyjątkowo ciekawe w smaku i strukturze. Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam :).