Cukinia z ciecierzycą rach ciach

Wariacja na temat przepisu Tofu z cukinią rach-ciach, jednego z ulubionych przepisów czytelników Warzywizm.pl. Równie szybki, prosty w wykonaniu, intensywny w smaku. Zamiast tofu – używamy innego białkowego wegańskiego składnika, ciecierzycy, i zmieniamy nieco kolejność smażenia.

Polecam wszystkim żyjącym w pośpiechu, którzy chcą sprawnie zrobić sobie miskę pysznego, zdrowego jedzenia. Smacznego!

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 150g ryżu
  • 200-240g ugotowanej ciecierzycy (z ½ dużego słoika lub 1 puszka)
  • 1 średnia cukinia
  • ⅓-½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: papryki wędzonej lub słodkiej, curry
  • po ¼-½ łyżeczki chilli (można pominąć), pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ½ szklanki wody
  • do podania: ⅓ pęczka szczypiorku

Instrukcje

  • Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (około 12 minut).

    Cukinia z ciecierzycą rach ciach

  • Cukinię kroimy na grubsze plastry, a następnie w kostkę. Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ciecierzycę ze słoika lub puszki opłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cukinię i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Cukinię zgarniamy na boki patelni, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, zmniejszamy nieco moc palnika (u mnie do szóstki) i smażymy kilkanaście sekund. Wsypujemy ciecierzycę i przyprawy sypkie (papryka wędzona lub słodka, curry, papryka ostra, pieprz), mieszamy.

    Cukinia z ciecierzycą rach ciach

  • Na patelnię dodajemy sos sojowy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i wodę, mieszamy porządnie.

    Cukinia z ciecierzycą rach ciach

  • Danie podajemy z ugotowanym ryżem - ja lubię dodać ryż na patelnię i wymieszać z cukinią i ciecierzycą. Polecam podawać z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

    Cukinia z ciecierzycą rach ciach

Komentarze:

  1. Zrobione i że smakiem zjedzone. Zamieniłam tylko ryż na tempeh. Maslo orzechowe zdziałało cuda. Dziękuję za pomysł.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Bardzo miło to słyszeć! Z tempehem danie było bogate w białko, i pewnie wyjątkowo ciekawe w smaku i strukturze. Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close