Krwisty udon z czerwoną kapustą i papryką

Kategorie specjalne

,

Makaron azjatycki w soczystych walentynkowych barwach. Kolorytu nadaje czerwona kapusta i ostre przyprawy, a jako dodatkowego warzywa można użyć papryki lub marchewki. To zbilansowany posiłek idealny na zimę! 🙂

Porcje 4
Cook Time 30 mins

Składniki

  • 400g wstępnie ugotowanego udonu (lub 300g suchego makaronu azjatyckiego np. ryżowego)
  • 2 kostki tofu (łącznie 360-400g)
  • ½ małej główki czerwonej kapusty (ok. 300-350g)
  • 2 czerwone papryki albo 2 marchewki
  • 1 cebula (czerwona lub żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka cukru lub syropu klonowego/z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego (jeśli masz - użyj ciemnego)
  • 2 łyżki pasty gochujang ALBO 3 łyżki koncentratu pomidorowego + ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
  • ⅓ szklanki wody
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • opcjoanlnie do podania: kolendra/szczypioreki, gochugaru

Instrukcje

  • Warzywa myjemy, a potem kapustę siekamy, paprykę kroimy na podłużne paski (albo marchewkę na cieniutkie słupki), cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy drobno, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, kapustę i paprykę, smażymy 7 minut.

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

  • Warzywa zgarniamy na boki, robimy miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 2 minuty. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 3-4 minuty.

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

  • Na patelnię dodajemy: cukier, sos sojowy, pastę gochujang, ocet ryżowy, mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy porządnie.

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

  • Na patelnię dodajemy odsączony ugotowany makaron i mieszamy porządnie. Podając danie można je posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną i ewentualnie gochugaru.

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

  • Smacznego!

    Krwisty udon z czerwoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close