Krwisty udon z czerwoną kapustą i papryką

Makaron azjatycki w soczystych walentynkowych barwach. Kolorytu nadaje czerwona kapusta i ostre przyprawy, a jako dodatkowego warzywa można użyć papryki lub marchewki. To zbilansowany posiłek idealny na zimę! 🙂
Składniki
- 400g wstępnie ugotowanego udonu (lub 300g suchego makaronu azjatyckiego np. ryżowego)
- 2 kostki tofu (łącznie 360-400g)
- ½ małej główki czerwonej kapusty (ok. 300-350g)
- 2 czerwone papryki albo 2 marchewki
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżka cukru lub syropu klonowego/z agawy
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli masz - użyj ciemnego)
- 2 łyżki pasty gochujang ALBO 3 łyżki koncentratu pomidorowego + ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
- ⅓ szklanki wody
- 4 łyżki oleju do smażenia
- opcjoanlnie do podania: kolendra/szczypioreki, gochugaru
Instrukcje
-
Warzywa myjemy, a potem kapustę siekamy, paprykę kroimy na podłużne paski (albo marchewkę na cieniutkie słupki), cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy drobno, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, kapustę i paprykę, smażymy 7 minut.
-
Warzywa zgarniamy na boki, robimy miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 2 minuty. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 3-4 minuty.
-
Na patelnię dodajemy: cukier, sos sojowy, pastę gochujang, ocet ryżowy, mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy porządnie.
-
Na patelnię dodajemy odsączony ugotowany makaron i mieszamy porządnie. Podając danie można je posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną i ewentualnie gochugaru.
-
Smacznego!