Tofu pieczone w marynacie musztardowej

Składniki

Kategorie specjalne

Mam wrażenie, że w nowej pandemicznej rzeczywistości wszyscy cały czas coś pieką. Pieczemy chleb, pizzę, chałkę, ciasta i ciasteczka. Ja też uruchamiam piekarnik częściej niż kiedyś. A jak już go uruchamiam, to piekę na potęgę, żeby to ciepełko jak najlepiej wykorzystać. Bo według mnie wiele rzeczy najprościej jest po prostu upiec (kocham pieczone warzywa – kalafiora, kapustę, ziemniaki, buraki, marchew).

Upiec można też tofu. Tofu pieczone w marynacie musztardowej można zjadać na kanapce albo podać jako danie główne. Z ziemniaczkami (najlepiej pieczonymi), kapustą (pieczoną albo kiszoną) czy surówką.

A z tofu można zrobić niezliczone dania i potrawy. Można zrobić z niego tofu-kotleta, tofucznicę, albo wegańskie spaghetti tofu-bolognese. Można nim nadziać tortillę, dodać do curry, albo zrobić takie tofu z cukinią rach-ciach, Można też ugrillować tofu w keczupowej marynacie albo usmażyć tofu w krwistej marynacie. Na słodko zrobić tofurnik lub mus bananowy. Albo samemu poszperać wśród wielu przepisów z wykorzystaniem tofu.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (360-400g)
  • 2 łyżki musztardy (u mnie dijon, może być też sarepska)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu (dowolnego, z balsamicznym marynata zyska ciemniejszy kolor)
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki kolendry w proszku
  • ⅓ łyżeczki imbiru w proszku
  • ⅓ łyżeczki kardamonu w proszku (można pominąć)
  • ⅓ łyżeczki czosnku w proszku (mogą być 2 ząbki świeżego pokrojonego drobno albo przeciśniętego przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • powyższe przyprawy można zastąpić 1,5-2 łyżeczki mieszanki curry lub garam masala
  • ⅓ szklanki wody

Instrukcje

  • Tofu kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Składniki marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny lub ocet oraz przyprawy mieszamy w miseczce. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Na dnie naczynia do zapiekania wlewamy ⅓ porcji marynaty. Kładziemy plastry tofu i wlewamy na nie resztę marynaty tak, aby każdy plaster tofu był pokryty marynatą. Jeśli mamy taką możliwość - tofu marynujemy w marynacie przez kilka godzin, a dopiero potem pieczemy. Nie jest to jednak konieczne i tofu możemy piec od razu.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Naczynie z tofu wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy pół godziny.
  • Tofu pieczone w musztardowej marynacie możemy użyć w kanapkach albo podać z pieczonymi/gotowanymi ziemniaczkami, pieczoną młodą kapustą albo surówką czy świeżymi warzywami.

Komentarze:

  1. Oszałamiająco doskonałe! Dzięki!

    1. Gosia@Warzywizm says:

      Cześć Tom! Miło mi to słyszeć i dzięki za komentarz :)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close