Sycąca sałatka z bobem i fasolką szparagową

Sałatką można się najeść. Trzeba do niej po prostu dorzucić wystarczająco dużo sycących składników, takich jak strączki i pestki. Ta szparagowa sałatka czerpie z lata pełną garścią – jest bób, fasolka i pomidory. Polecam wszystkim łasuchom, szczególnie w panującą nam upalną pogodę!

Jeśli szukasz więcej pomysłów na wegańskie sałatki, sprawdź wiosenną sałatkę z ziemniakami i rzodkiewkami, w lecie czerp z dojrzałych pomidorów (sałatka z pomidorami z sosem z awokado, sałatka z bobem i suszonymi pomidorami, najprostsza sałatka z pomidorami) lub dodaj do sałatki soczyste owoce. Jesienią i zimą w sałatkach postaw na czerwoną kapustę, cukinię i gruszkę, jarmuż lub dynię.

 

Porcje 3-4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 100-150g sałaty/szpinaku (u mnie insalatina)
  • 700g fasolki szparagowej
  • 500g bobu
  • 500-600g pomidorów (u mnie 4 pomidory)
  • 50-60g pestek słonecznika, dyni i sezamu
  • Sos winegret:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka syrop klonowego/z agawy lub miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy same końcówki, kroimy na połówki. Zagotowujemy wodę i gotujemy fasolkę 12-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość, odcedzamy.
  • W tym samym czasie gotujemy też bób. Umyty, nieobrany bób wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz, gotujemy około 12 minut, po czym sprawdzamy, czy pojedyncze ziarno bobu po tym czasie jest miękkie. Bób odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Kiedy lekko ostygnie, obieramy ziarenka z łupinek. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Pomidory myjemy i kroimy. Ziarna słonecznika, dyni i sezamu prażymy na suchej patelni na średnim ogniu (piątka-szóstka w 9-stopniowej skali) przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia.
  • Przygotowujemy sos - wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, czosnek, musztardę, syrop/miód, sól, pieprz) blendujemy. Można zrezygnować z czosnku i składniki porządnie ubić widelcem/ubijaczką do jajek.
  • W misce układamy umytą sałatę, ostudzoną fasolkę szparagową, ugotowany i obrany bób, pokrojone pomidory. Polewamy sosem winegret i posypujemy podprażonymi pestkami. Podajemy z pieczywem polanym oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close