Makaron z pesto trapanese (ze świeżych pomidorów)

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

, ,

Błyskawiczne w przygotowaniu pesto ze świeżych pomidorów zblendowanych z migdałami i aromatycznymi dodatkami, podane z makaronem.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 250g makaronu
  • 2 dojrzałe, miękkie pomidory (ok. 350-380g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki migdałów blanszowanych (ok. 100g) - migdały w skórce można samodzielnie zblanszować i obrać ze skórki
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 5 łyżek oliwy
  • kilkanaście świeżych liści bazylii
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • ⅓ ostrej papryczki albo ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku/chili
  • opcjonalnie: garść natki pietruszki, kilka listków mięty

Instrukcje

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
  • Jeśli masz migdały ze skórką, zalej je wrzącą wodą na 15 minut. Po tym czasie i ostudzeniu przez kilka chwil skórka powinna łatwo odchodzić - migdały można “wyłuskać” ze skórki za pomocą palców albo lekko podważając i odciągając skórkę nożem. Jest z tym chwila zabawy, ale dzięki temu łatwiej będzie zblendować pesto i będzie mniej gorzkawe niż gdyby użyć migdałów w skórkach.

    Makaron z pesto trapanese

  • Pomidory myjemy i kroimy niedbale. Wrzucamy do dużego pojemnika blendera wraz z migdałami, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem, kawałkiem ostrej papryczki, listkami bazylii (i ew. świeżą miętą lub pietruszką). Dolewamy oliwy i blendujemy.

    Makaron z pesto trapanese

  • Makaron podajemy ze zblendowanym pesto. Danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem, podać udekorowane listkami bazylii, ewentualnie posypać jakimiś chrupiącymi pestkami (np. słonecznika czy dyni). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close