Makaron z pesto trapanese (ze świeżych pomidorów)
Błyskawiczne w przygotowaniu pesto ze świeżych pomidorów zblendowanych z migdałami i aromatycznymi dodatkami, podane z makaronem.
Składniki
- 250g makaronu
- 2 dojrzałe, miękkie pomidory (ok. 350-380g)
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki migdałów blanszowanych (ok. 100g) - migdały w skórce można samodzielnie zblanszować i obrać ze skórki
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 5 łyżek oliwy
- kilkanaście świeżych liści bazylii
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
- ⅓ ostrej papryczki albo ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku/chili
- opcjonalnie: garść natki pietruszki, kilka listków mięty
Instrukcje
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
-
Jeśli masz migdały ze skórką, zalej je wrzącą wodą na 15 minut. Po tym czasie i ostudzeniu przez kilka chwil skórka powinna łatwo odchodzić - migdały można “wyłuskać” ze skórki za pomocą palców albo lekko podważając i odciągając skórkę nożem. Jest z tym chwila zabawy, ale dzięki temu łatwiej będzie zblendować pesto i będzie mniej gorzkawe niż gdyby użyć migdałów w skórkach.
-
Pomidory myjemy i kroimy niedbale. Wrzucamy do dużego pojemnika blendera wraz z migdałami, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem, kawałkiem ostrej papryczki, listkami bazylii (i ew. świeżą miętą lub pietruszką). Dolewamy oliwy i blendujemy.
-
Makaron podajemy ze zblendowanym pesto. Danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem, podać udekorowane listkami bazylii, ewentualnie posypać jakimiś chrupiącymi pestkami (np. słonecznika czy dyni). Smacznego!