Słoneczny bulgur z warzywami

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g kaszy bulgur
  • 2 marchewki
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryki
  • ½ puszki kukurydzy (można użyć całej puszki i nieco mniej ciecierzycy)
  • 400g ciecierzycy ugotowanej (z ok. 170g suchej ciecierzycy) lub kupnej ze słoika (standardowo w dużych słoikach jest 400g ciecierzycy)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 ostra papryczka chili (albo ½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • po ¾ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, curry
  • po ½ łyżeczki: soli, mielonej kolendry (można ją zastąpić pieprzem ziołowym albo jakąś inną mieszanką przypraw)
  • 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć i dać więcej ¼-½ łyżeczki więcej soli)
  • do podania: natka pietruszki/kolendry lub szczypiorek, ½ cytryny

Instrukcje

  • Warzywa myjemy i kroimy. Marchewkę w krótkie, cienkie słupki. Paprykę w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Kaszę bulgur gotujemy, około 15 minut na niewielkiej mocy palnika.
  • Na dużej patelni na średniej mocy rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut, do zarumienienia. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 4 minuty.

    Słoneczny bulgur z warzywami

  • Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy do niego 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek i ewentualnie pokrojoną papryczkę chili, smażymy kilkanaście sekund. Wsypujemy wszystkie przyprawy. Wlewamy sos sojowy. Dolewamy ½ szklanki wody i mieszamy.
  • Na patelnię dodajemy kukurydzę z puszki (odsączoną wcześniej z zalewy) oraz ciecierzycę, mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur i mieszamy całość.

    Słoneczny bulgur z warzywami

  • Bulgur z warzywami w słonecznych barwach podajemy udekorowany na talerz z ulubioną zieleniną. Polecam go skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

    Słoneczny bulgur z warzywami

Komentarze:

  1. Dziękuję za inspirację! Już robię to 3 raz i jest takie piękne i smaczne:)
    Podoba mi się też że używasz różnych przypraw, których jakbym nie wiedziała do czego dodać:)

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Jana! Strasznie miło mi to słyszeć :D. To miał być taki szybki obiad, tym razem bez przepisu, ale smakowało mi na tyle, że jednak sfotografowałam danie i przepis wrzuciłam, jak widać warto było :). I cieszę się, że udaje mi się pomóc otworzyć na nowe przyprawy :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close