Grillowane tofu w keczupowej marynacie
Prawie każdy ma w lodówce ketchup, zwłaszcza kiedy zaczyna się sezon grillowy. Do ketchupu wystarczy dodać kilka dodatków smakowych, żeby stworzyć marynatę idealną do tofu. O zamarynowanym w niej i ugrillowanym lub usmażonym tofu z pewnością nikt nie powie, że jest „bez smaku” :).
Przedstawiam przepis na tofu marynowane w marynacie z keczupem, które nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia. Polecam też to tofu pieczone w sosie musztardowym. Fanom intensywnych smaków rekomenduję znakomite tofu w krwistej marynacie. A jeśli szukasz czegoś jeszcze szybszego i prostszego, sprawdź to tofu.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego albo wędzonego
- 3 łyżki ketchupu (może być ostry)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej albo wędzonej (jeśli używasz tofu naturalnego, a lubisz wędzone smaki - polecam wędzoną, jeśli masz wędzone tofu - wystarczy papryka słodka)
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli używasz ostrego keczupu)
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
Instrukcje
-
Składniki marynaty (keczup, sos sojowy, syrop, paprykę słodką/wędzoną/ostrą) mieszamy w miseczce o płaskim dnie, lub w głębokim talerzu, lub w pudełku lunchboxowym. Tofu kroimy w cztery plastry i plastry pokrywamy marynatą za pomocą łyżki, rozkładamy tofu w misce/pudełku tak, aby było jak najbardziej pokryte marynatą. Tofu ostawiamy w marynacie do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
-
Tak zamarynowane tofu możemy: 1) smażyć na patelni na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony, 2) grillować na patelni grillowej, 3) grillować na grillu do zarumienienia i odparowania marynaty (czas będzie zależał od temperatury itd., ale myślę że nie ma co przekraczać czasu 15 minut, żeby tofu za bardzo nie wyschło), 4) piec ok. 15-20 minut w 180°C.
-
Tofu polecam podawać z pieczywem, grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, pieczarki) lub sałatką. Smacznego!
Dzień dobry czy zamiast syropu klonowego mogę dodać miód?
Pozdrawiam.
Jasne, jak najbardziej :). Ja nie używam miodu, stąd moim pierwszym wyborem „słodzidła” jest syrop klonowy czy syrop z agawy. Ale użytkownicy miodu mogą go tu jak najbardziej dodać. Pozdrawiam!