Sezamowa owsianka z pomidorem
Owsianka à la congee. Podana na wytrawnie (jeśli jeszcze nie jedliście wytrawnej owsianki – bardzo mocno polecam!), z sosem sojowym, pomidorem i hummusem, który nadaje jej aksamitności.
Jeśli lubisz owsiankę, a jednocześnie chciałbyś zacząć dzień od porcji warzyw, to
Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego (w ziarenkach lub mielonego) albo nasion chia
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego lub ew. oliwy)
- 2-3 łyżki hummusu
- 1 średni letni, dojrzały pomidor (polecam malinowe)
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżeczka oleju sezamowego, świeżo mielony pieprz
Instrukcje
-
Płatki owsiane i siemię lniane przesypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy gaz do małego i gotujemy 4-5 minut, do preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy tahini i mieszamy z owsianką.
-
W międzyczasie pomidora kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.
-
Owsiankę przekładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym. Na wierzch wykładamy łyżką hummus, wsypujemy pomidora i szczypiorek. Opcjonalnie polewamy olejem sezamowym i/lub posypujemy sezamem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!