Sezamowa owsianka z pomidorem

Owsianka à la congee. Podana na wytrawnie (jeśli jeszcze nie jedliście wytrawnej owsianki – bardzo mocno polecam!), z sosem sojowym, pomidorem i hummusem, który nadaje jej aksamitności.

Jeśli lubisz owsiankę, a jednocześnie chciałbyś zacząć dzień od porcji warzyw, to

Porcje 1
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego (w ziarenkach lub mielonego) albo nasion chia
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego lub ew. oliwy)
  • 2-3 łyżki hummusu
  • 1 średni letni, dojrzały pomidor (polecam malinowe)
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżeczka oleju sezamowego, świeżo mielony pieprz

Instrukcje

  • Płatki owsiane i siemię lniane przesypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy gaz do małego i gotujemy 4-5 minut, do preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy tahini i mieszamy z owsianką.

    Sezamowa owsianka z pomidorem

  • W międzyczasie pomidora kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy.

    Sezamowa owsianka z pomidorem

  • Owsiankę przekładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym. Na wierzch wykładamy łyżką hummus, wsypujemy pomidora i szczypiorek. Opcjonalnie polewamy olejem sezamowym i/lub posypujemy sezamem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

    Sezamowa owsianka z pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close