Hummus z ciecierzycy ze słoika

Po co robić domowy hummus, skoro w dzisiejszych czasach można go dość tanio kupić? Ja znajduję wiele powodów:

  1.  Skład i smak – większość sklepowych hummusów ma gorszy skład : mniej tahini i kuminu, olej rzepakowy zamiast oliwy, regulatory kwasowości zamiast soku z cytryny, konserwanty.
  2. Ekologia – kupny hummus jest zazwyczaj pakowany w plastik, a poza tym opakowania są niewielkie.
  3. Cena – domowy hummus (w wersji szybkiej z cieciorki ze słoika) jest znacznie tańszy od popularnego hummusu z dyskontów hummusu. Poniżej kalkulacja kosztów domowego hummusu:
  • 1 słoik ciecierzycy (taki większy, czyli 540g z zalewą, 400g bez zalewy) – 3,3zł
  • 4 łyżki pasty tahini – 90g/300g * 12zł = 3,6zł
  • 2 ząbki czosnku – 2szt/8szt * 2zł = 0,5zł
  • 2 łyżki oliwy , ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) – 1zł (szacunek)
  • sok z ½ cytryny (3 łyżki) 100g/1kg * 8zł = 1,2zł

Łączny koszt domowego hummusu: 3,3zł + 3,6zł + 0,5zł + 1,2zł + 1zł = 9,6 zł/ok. 700g czyli ok. 1,37zł/100g

Cena najtańszego hummusu w sklepie: 3,99zł/160g, czyli 2,49zł/100g

Co oznacza, że w przeliczeniu na 100g, domowy hummus jest 45% tańszy niż najtańszy (i zarazem nienajlepszej jakości) sklepowy hummus.

Czy to jest dla Was istotny argument? Czy zwracacie uwagę na ceny gotowców? A może macie własną recepturę na Wasz ulubiony hummus?

A jeśli szukasz innych past-smarowideł do pieczywa, polecam ci także przepisy na: pastę z ciecierzycy ze szczypiorkiem (tzw. bezjajeczną), awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki i prosty smalczyk z białej fasoli, umamiczną pastę z wędzonego tofu, czy pastę z zielonej soczewicy. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.

Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 słoik ciecierzycy (400 g po odsączeniu z zalewy), czyli 2 lekko czubate szklanki ciecierzycy (uwaga: w wysokim wąskim słoiku sprzedawanym np. w Biedronce i Lidlu jest więcej ciecierzycy niż w typowej puszce ciecierzycy, gdzie po odsączeniu jest 240g ciecierzycy)
  • 4 łyżki pasty tahini (80-90g)
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sok z ½ cytryny (3 łyżki)
  • ok. ½ szklanki wody
  • opcjonalnie do dekoracji: kilka odłożonych ziarenek ciecierzycy, pestki granatu, listki świeżej kolendry lub natki pietruszki, papryka słodka/ostra w proszku lub płatki chili, dodatkowy chlust oliwy

Instrukcje

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku (uwaga! zalewę, w której była ciecierzyca, czyli tzw. aquafabę , warto zachować i zrobić z niej np. wegański majonez). W garnku zagotowujemy ok. 4 szklanki (1l) wody. Wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na średnim gazie około 10 minut, a następnie odsączamy na sitku i pozwalamy ciecierzycy chwilę wystygnąć. Gotowanie ciecierzycy ze słoika pozwala jej bardziej zmięknąć, dzięki czemu łatwiej ją zblendować na gładszy hummus, a dodatkowo pomaga pozbyć się posmaku i zapachu zalewy. Jeśli się spieszysz, możesz pominąć ten krok i dokładnie opłukać ciecierzycę na sitku pod wodą z kranu.
  • Wystudzoną ok. 10 minut (albo dłużej) ciecierzycę blendujemy ręcznym blenderem z tahini, czosnkiem, oliwą, solą, kuminem, sokiem z cytryny oraz wodą. Na początek dajemy ¼ szklanki, blendujemy i ewentualnie dolewamy więcej w razie potrzeby, do uzyskania preferowanej konsystencji hummusu. Warto pamiętać, że w lodówce hummus jeszcze stężeje i po kilku godzinach będzie gęstszy niż zaraz po przygotowaniu.
  • Hummus przechowuj w lodówce w zamykanych naczyniach - np. plastikowym pudełku z pokrywką czy słoiku, dzięki czemu nie wyschnie i nie zaabsorbuje zapachów z lodówki.

Komentarze:

  1. A ile czasu można przechowywać taki hummus w lodówce ?

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Optymalnie do 5 dni. Ja przechowuję do tygodnia i upewniam się w ostatnich dniach, że wszystko jest z nim ok :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close