udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasta z ciecierzycy ze szczypiorkiem

Bajecznie prosta pasta z łatwo dostępnych składników. Syci dzięki ciecierzycy, a szczypiorek nadaje jej charakteru i świeżości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 duży słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odlaniu zalewy, a z zalewy, czyli aguafaby można zrobić majonez albo sos!) lub 2-2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu wegańskiego ALBO 3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy (u mnie sarepska, może być dowolna)
⅓ łyżeczki kurkumy (nadaje żółtego koloru, ale można ją pominąć, jeśli np. nosisz aparat za zębach i kurkuma farbuje Ci gumki)
½ łyżeczki papryki w proszku ostrej lub łagodnej
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli (można użyć ½-¾ łyżeczki czarnej soli kala namak, ale nie jest to konieczne)
1 mały pęczek szczypiorku albo ½ większego
kilka łyżek przegotowanej wody

Instrukcje

1
Jeśli używamy ciecierzycy z puszki - odsączamy ją z zalewy (aquafaby) i przepłukujemy pod wodą (aquafaby nie wylewaj - przyrządź z niej wegański majonez lub sos). Jeśli gotujesz ciecierzycę - namocz ją przez kilka godzin w wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie gotuj w nowej wodzie również z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej przez około 45 minut do miękkości.
2
Ciecierzycę wraz z pozostałymi składniki poza szczypiorkiem umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania, blendujemy. Jeśli masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 2-4 łyżki przegotowanej/butelkowanej wody.
3
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy go z pastą.
4
Pieczywo posmarowane pastą z ciecierzycy podajemy z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, pomidorem, kiełkami. Pastę przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode