udostępnij
cookmode
D5A5AD7B-3996-4D77-9C83-91B60BF485BA

Najprostszy smalec z fasoli z puszki

Robiłam różne smalce z fasoli – z jabłkiem, z suszoną śliwką – a jednak najbardziej lubię ten najprostszy, z podsmażoną cebulką i delikatnym wędzonym posmakiem.

D5A5AD7B-3996-4D77-9C83-91B60BF485BA

Składniki

1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
1 mała cebula albo ½ większej
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka oleju do smażenia
½ łyżeczki wędzonej papryki (można zastąpić 1,5 łyżki sosu sojowego, wówczas nie dodawaj soli, albo dosól do smaku)
½ łyżeczki majeranku
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ łyżeczki soli
opcjonalnie: prażona cebulka

Instrukcje

1
Cebulę siekamy w kostkę lub piórka Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałeczki albo na połówki czosnek.
2
Fasolę odcedzamy z zalewy (jeśli używamy fasoli z puszki) i opłukujemy pod bieżącą wodą. Fasolę blendujemy razem ze smażoną cebulą, oliwą i przyprawami (wędzona papryka, majeranek, sól, pieprz). W razie trudności ze zblendowaniem gęstej masy, dolewamy 1 łyżkę wody i blendujemy ponownie.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode