Jesienna owsianka ze śliwkami
Dojrzałe, słodkie, fioletowe śliwki zalały stragany. I super, bo można je wykorzystać do jesiennej wersji owsianki. A smak podkręcić sokiem z pomarańczy, cynamonem i orzechami.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2-2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (jeśli gotujesz na wodzie jak ja, do gotowania możesz dodać 1 łyżkę masła orzechowego, nada aksamitności)
- 6-7 śliwek (np. węgierek)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub ⅓ szklanki wody i 1 łyżka cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu (można pominąć)
- do podania: garść orzechów pekan/włoskich, syrop klonowy/daktylowy/miód
Instrukcje
-
Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wodą. Włączamy średnią moc palnika (u mnie szóstka), a kiedy zaczną się gotować - zmniejszamy moc (u mnie trójka). Gotujemy przez około 5 minut lub do uzyskania preferowanej konsystencji.
-
W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy do miseczki. Śliwki kroimy na połówki lub w kostkę (wówczas wygodniej będzie je jeść).
-
Śliwki wraz z wlanym sokiem umieszczamy na patelni lub w rondelku i stawiamy na palniku na średnim gazie. Doprowadzamy sok do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc. Dodajemy cynamon i opcjonalnie kardamon. Kiedy sok zgęstnieje i pokryje śliwki, zdejmujemy rondelek z palnika.
-
Owsiankę przekładamy do miseczek, wykładamy podduszone śliwki w sosie, posypujemy orzechami i dosładzamy syropem klonowym lub innym słodzidłem według preferencji. Dla efektów wizualnych możemy dodatkowo posypać szczyptą cynamonu. Smacznego!