Szakszuka z tofucznicą
Pomysł na rozgrzewające, aromatyczne wegańskie śniadanie lub kolację pełne warzyw i roślinnego źródła białka. Świetnie przyprawiona szakszuka z tofucznicą zamiast jajka.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 1 puszka pomidorów krojonych (polecam dobrej jakości, np. Mutti)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 1 niewielka papryka (można pominąć)
- 1 niewielka cebula (u mnie czerwona, żółta też ok)
- 2 ząbki czosnku
- ⅓ papryczki chili (można zastąpić ⅓ łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili)
- 4 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki: soli, kminu rzymskiego, papryki słodkiej lub wędzonej
- po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu
- do przybrania: kolendra/natka pietruszki, płatki drożdżowe, czarnuszka
- do podania: chleb, warzywa np. ogórek, hummus
Instrukcje
-
Odlewamy zalewę z tofu. Kostkę tofu kruszymy w dłoniach na średniej wielkości kawałki (polecam niezbyt drobno). Cebulę kroimy w pióra, paprykę na cienkie paski. Czosnek siekamy drobno, podobnie papryczkę chili, jeśli jej używamy.
-
Na patelni na średniej mocy rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokruszone tofu i smażymy 2 minuty. Wsypujemy po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki i soli i smażymy jeszcze 2 minuty. Tofu przekładamy do miseczki.
-
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dorzucamy paprykę, smażymy 4 minuty, mieszając co jakiś czas. Wsypujemy czosnek, papryczkę chili i przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką lub wędzoną, pieprz, ewentualnie odrobinę soli, ostrą paprykę) i smażymy 2 minuty.
-
Wlewamy pomidory z puszki i ewentualnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy sos przez 7-10 minut, do zredukowania.
-
Na końcu wsypujemy tofu do sosu pomidorowego. Danie można posypać płatkami drożdżowymi i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Szakszukę z tofucznicą proponuję jeść z pieczywem i ewentualnie dodatkowymi warzywami i hummusem. Smacznego!