Szakszuka z tofucznicą

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Pomysł na rozgrzewające, aromatyczne wegańskie śniadanie lub kolację pełne warzyw i roślinnego źródła białka. Świetnie przyprawiona szakszuka z tofucznicą zamiast jajka.

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (polecam dobrej jakości, np. Mutti)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 niewielka papryka (można pominąć)
  • 1 niewielka cebula (u mnie czerwona, żółta też ok)
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ papryczki chili (można zastąpić ⅓ łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili)
  • 4 łyżki oliwy
  • po ½ łyżeczki: soli, kminu rzymskiego, papryki słodkiej lub wędzonej
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu
  • do przybrania: kolendra/natka pietruszki, płatki drożdżowe, czarnuszka
  • do podania: chleb, warzywa np. ogórek, hummus

Instrukcje

  • Odlewamy zalewę z tofu. Kostkę tofu kruszymy w dłoniach na średniej wielkości kawałki (polecam niezbyt drobno). Cebulę kroimy w pióra, paprykę na cienkie paski. Czosnek siekamy drobno, podobnie papryczkę chili, jeśli jej używamy.

    Szakszuka z tofucznicą

  • Na patelni na średniej mocy rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokruszone tofu i smażymy 2 minuty. Wsypujemy po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki i soli i smażymy jeszcze 2 minuty. Tofu przekładamy do miseczki.

    Szakszuka z tofucznicą

  • Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dorzucamy paprykę, smażymy 4 minuty, mieszając co jakiś czas. Wsypujemy czosnek, papryczkę chili i przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką lub wędzoną, pieprz, ewentualnie odrobinę soli, ostrą paprykę) i smażymy 2 minuty.

    Szakszuka z tofucznicą

  • Wlewamy pomidory z puszki i ewentualnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy sos przez 7-10 minut, do zredukowania.

    Szakszuka z tofucznicą

  • Na końcu wsypujemy tofu do sosu pomidorowego. Danie można posypać płatkami drożdżowymi i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Szakszukę z tofucznicą proponuję jeść z pieczywem i ewentualnie dodatkowymi warzywami i hummusem. Smacznego!

    Szakszuka z tofucznicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close