Jesienny gulasz z fasolą

Kategorie specjalne

Warzywny gulasz, czyli potrawka z warzywami i fasolą w sosie pomidorowym, z dodatkiem przypraw, z wędzoną nutą. Potrzebna stosunkowo niewiele czasu i energii, by zrobić gar pełen sosu, który pożywi kilka osób albo wystarczy na obiad dla jednej-dwóch osób na kilka dni. Cenną cechą gulaszu jest to, że przechowywany w lodówce wręcz zyskuje na smaku, „przegryza się”.

Poniższa wersja wegańskiego gulaszu jest idealna na koniec lata lub jesień, kiedy papryki i cukinie są najtańsze i najlepsze.

A jeśli szukasz przepisów na inne dania w stylu wegańskiego gulaszu, zawsze przyprawione od serca, polecam Ci ciecierzycę w pomidorach ze szpinakiem, fasolkę szparagową w sosie pomidorowym z cukinią, kalafiora i ciecierzycę w aromatycznym sosie. Natomiast jeśli szukasz dań z papryką i cukinią, sprawdź to najprostsze curry i makaron z cukinią i papryką.

 

Porcje 6
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe, żółta, czerwona, zielona) 400-500g
  • 1 średniej wielkości cukinia ok. 300-350g
  • 350g pieczarek (można użyć więcej, 500g, czyli całe typowe opakowanie)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula albo 2 małe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 90-180g koncentratu pomidorowego (½-1 słoiczek)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 7 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) albo pieprzu ziołowego
  • 4 liście laurowe
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • ½-1 łyżeczka soli do smaku

Instrukcje

  • Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra lub pół-piórka, paprykę w kostkę, cukinię w plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki, pieczarki w plastry, a potem pół-plastry, marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciskamy prze praskę lub drobno kroimy.
  • Na bardzo dużej patelni lub w dużym garze na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i liście laurowe, smażymy 3 minuty. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 4 minuty mieszając. Paprykę zgarniamy na boki, pośrodku robimy miejsce, w które wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki, startą na tarce marchew i czosnek, smażymy 5-6 minut mieszając (można podwyższyć moc palnika do siódemki).
  • Dodajemy przyprawy: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę kuminu rzymskiego, pieprz, ew. ostrą paprykę, cukier i mieszamy przez minutę.
  • Fasolę odsączamy z zalewy z puszki na sitku, przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię/do gara. Dodajemy koncentrat pomidorowy (½ słoiczka lub nawet 1 słoiczek jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak) i wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy z warzywami. Dusimy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy moc palnika do czwórki, patelnię/garnek przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut albo więcej, do uzyskania preferowanej miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie dosalamy.
  • Danie podjemy z ugotowaną kaszą gryczaną/pęczakiem albo z chlebem z chrupiącą skórką, posypujemy posiekaną/porwaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close