Jesienny gulasz z fasolą
Warzywny gulasz, czyli potrawka z warzywami i fasolą w sosie pomidorowym, z dodatkiem przypraw, z wędzoną nutą. Potrzebna stosunkowo niewiele czasu i energii, by zrobić gar pełen sosu, który pożywi kilka osób albo wystarczy na obiad dla jednej-dwóch osób na kilka dni. Cenną cechą gulaszu jest to, że przechowywany w lodówce wręcz zyskuje na smaku, „przegryza się”.
Poniższa wersja wegańskiego gulaszu jest idealna na koniec lata lub jesień, kiedy papryki i cukinie są najtańsze i najlepsze.
A jeśli szukasz przepisów na inne dania w stylu wegańskiego gulaszu, zawsze przyprawione od serca, polecam Ci ciecierzycę w pomidorach ze szpinakiem, fasolkę szparagową w sosie pomidorowym z cukinią, kalafiora i ciecierzycę w aromatycznym sosie. Natomiast jeśli szukasz dań z papryką i cukinią, sprawdź to najprostsze curry i makaron z cukinią i papryką.
Składniki
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe, żółta, czerwona, zielona) 400-500g
- 1 średniej wielkości cukinia ok. 300-350g
- 350g pieczarek (można użyć więcej, 500g, czyli całe typowe opakowanie)
- 1 średnia marchewka
- 1 duża cebula albo 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 90-180g koncentratu pomidorowego (½-1 słoiczek)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 7 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) albo pieprzu ziołowego
- 4 liście laurowe
- ¾ łyżeczki pieprzu
- ½-1 łyżeczka soli do smaku
Instrukcje
-
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra lub pół-piórka, paprykę w kostkę, cukinię w plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki, pieczarki w plastry, a potem pół-plastry, marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciskamy prze praskę lub drobno kroimy.
-
Na bardzo dużej patelni lub w dużym garze na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i liście laurowe, smażymy 3 minuty. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 4 minuty mieszając. Paprykę zgarniamy na boki, pośrodku robimy miejsce, w które wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki, startą na tarce marchew i czosnek, smażymy 5-6 minut mieszając (można podwyższyć moc palnika do siódemki).
-
Dodajemy przyprawy: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę kuminu rzymskiego, pieprz, ew. ostrą paprykę, cukier i mieszamy przez minutę.
-
Fasolę odsączamy z zalewy z puszki na sitku, przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię/do gara. Dodajemy koncentrat pomidorowy (½ słoiczka lub nawet 1 słoiczek jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak) i wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy z warzywami. Dusimy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy moc palnika do czwórki, patelnię/garnek przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut albo więcej, do uzyskania preferowanej miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie dosalamy.
-
Danie podjemy z ugotowaną kaszą gryczaną/pęczakiem albo z chlebem z chrupiącą skórką, posypujemy posiekaną/porwaną natką pietruszki.