udostępnij
cookmode
FDEE935D-122B-48D5-B633-E70B72BC5BC1

Kalafior i ciecierzyca w aromatycznym sosie

Sycący, rozgrzewający, aromatyczny jednogarnkowiec. Z powodzeniem można go zaserwować nie tylko na obiad (z kaszą czy ziemniaczkami), ale i na śniadanie czy kolację (a pajdą chleba wylizywać resztki sosu). Można też ugotować na zaś – w lodówce może spokojnie postać kilka dni.

FDEE935D-122B-48D5-B633-E70B72BC5BC1

Składniki

½ kalafiora (500-600g)
1 puszka lub słoik ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych albo 500-600g świeżych pomidorów
2 garści jarmużu (3 liście kupione luzem albo ⅓-½ paczki jarmużu) albo szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki mielonej kolendry (albo ziarenek rozgniecionych w moździerzu), można zastąpić pieprzem ziołowym
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki lub chili
½ łyżeczki pieprzu
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
do dekoracji: łyżka sezamu, dodatkowa szczypta przypraw (np. kurkumy lub curry, zataru albo oregano), 1-2 łyżki oliwy
do podania: ugotowana kasza (½-⅔ szklanki suchej kaszy: jaglanej, gryczanej albo jęczmiennej) albo pieczywo albo ziemniaczki

Instrukcje

1
Jeśli danie podajemy z kaszą lub ziemniaczkami - gotujemy je.
2
Kalafiora myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki - na raz do buzi. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie piórka. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Jeśli używamy świeżych pomidorów - kroimy je w kostkę.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i kalafiora. Smażymy 8-10 minut mieszając, do zarumienienia kalafiora.
4
Na patelnię dodajemy czosnek, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, kumin, kolendra, pieprz). Mieszamy do rozprowadzania przypraw.
5
Wlewamy pomidory krojone z puszki albo pokrojone świeże pomidory. Jeśli lubimy intensywny pomidorowy smak - dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie 1 łyżka). Zagotowujemy sos i zmniejszamy gaz (u mnie piątka), dusimy około 8 minut.
6
Na patelnię dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy (zalewę, czyli aquafabę możemy wykorzystać np. do zrobienia wegańskiego majonezu albo sosu sałatkowego) i przepłukaną na sitku pod wodą. Mieszamy z sosem. Dodajemy porwany na małe kawałki jarmuż.
7
Danie można z wierzchu posypać sezamem i przyprawami (curry albo kurkuma, oregano albo zatar), polać oliwą. Serwujemy z chlebem, kaszą albo ziemniaczkami. Smacznego!
5122578C-5328-4A86-B791-FF8A6B7024F8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode