Botwinka z marchewką i fasolą
Za każdym razem, kiedy widzę botwinkę na straganie, nie mogę się powstrzymać, by nie wziąć choćby pęczka. W efekcie wiosną jadam botwinkę średnio raz w tygodniu. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z botwinką.
Botwinka w wydaniu wegańskim bardzo lubi się ze śmietanką kokosową lub sojową – ten duet w połączeniu tworzy śliczny różowy sos. Botwinka sama w sobie jest mało treściwa, więc w tym daniu ma wsparcie w marchewce i czerwonej fasoli z puszki. Zamiast czerwonej fasoli z puszki możecie oczywiście użyć fasoli białej albo ciecierzycy. Zamiast ryżu, podać danie z bulgurem.
Botwinkę można zajadać z ziemniaczkami, zrobić z niej intensywne w smaku curry albo makaron z tofu w stylu azjatyckim.
Składniki
- 200g ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200ml śmietanki kokosowej albo sojowej (½ puszki 400ml albo 1 kubek/kartonik roślinnej śmietanki)
- 1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
- 2 średnie marchewki lub 3 małe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (albo ½ łyżeczki kuminu i ½ łyżeczki kolendry mielonej)
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć, wówczas daj łącznie ½ łyżeczki soli)
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: garść posiekanego szczypiorku, kilka listków kolendry, płatki chili
Instrukcje
-
Botwinkę myjemy dokładnie pod wodą - zwracamy uwagę, żeby umyć zarówno małe buraczki, łodygi, jak i liście, które bywają zapiaszczone. Buraczki odkrajamy, jeśli są wystarczająco duże, by je obrać obieraczką - obieramy, i kroimy w cieniutkie plasterki. Łodygi i liście botwinki siekamy, ale oddzielamy od siebie - twarde łodygi oddzielmy od miękkich, zielonych liści.Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, marchewkę i plasterki buraczków. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 8 minut. Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni, wlewamy w nie łyżkę oleju i dorzucamy pokrojone łodygi botwinki, czosnek i imbir, po chwili mieszamy i smażymy 2 minuty.
-
Na patelnię wrzucamy odcedzoną z puszki, przepłukaną na sitku wodą z kranu fasolę. Wsypujemy przyprawy - mieszankę garam masala (albo kumin i kolendrę), przyprawę curry (lub pastę curry), mieszamy. Dosypujemy sól, pieprz, dolewamy sos sojowy. Wlewamy śmietankę kokosową lub sojową. Wrzucamy listki botwinki i mieszamy z całością.
-
Sprawdzamy miękkość marchewki - jeśli nie jest odpowiednio miękka, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię, dusimy danie jeszcze przez kilka minut.
-
Botwinkę z marchewką i fasolą podajemy z ugotowanym ryżem. Danie przystrajamy posiekanym szczypiorkiem i/lub kolendrą. Smacznego!