Makaron z pesto buraczanym

Składniki

,

Kategorie specjalne

,

Bulwy górą! Szczególnie w zimie, kiedy są tanie i łatwo dostępne. A zrobić można z nich zadziwiająco wiele smacznych potraw. W tym daniu pieczone buraczki blendujemy z dodatkami na pesto. Serwujemy z makaronem. Kolory na talerzu wychodzą piękne! Takiego pesto można też oczywiście używać jako smarowidło do chleba.

Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na makarony z pesto. Bo pesto można przygotować praktycznie z każdego warzywa. Czasem do tego celu warzywa musimy upiec (np. paprykę czy marchewkę), czasem wystarczą zielone liście (np. szpinak, natka pietruszki, rukola, jarmuż czy botwinka) , a czasem możesz użyć resztkowych warzyw (np. ugotowanego brokuła czy liście rzodkiewki).

 

Porcje 4
Czas przygotowania 120 min

Składniki

  • 350-400g spaghetti lub innego makaronu
  • 2-3 średnie buraki, ok. 450-500g (ok. 2 szklanki pokrojonego w niewielką kostkę buraka po upieczeniu)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika, płatków migdałowych lub nerkowców
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego albo kolendry (można pominąć)
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu lub musztardy chrzanowej lub innej musztardy (opcjonalnie, jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
  • opcjonalnie: 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (nadadzą lekko serowy posmak, ale ja zazwyczaj ich nie dodaję)

Instrukcje

  • Pieczemy buraki: umyte, nieobrane buraki pieczemy w piekarniku w 180-200°C przez 1-1,5h do miękkości (sprawdzamy nakłuwając buraka przez folię widelcem).
  • Buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki (wystarczy lekko ją odciągać tępym nożem) i kroimy w kostkę. Pokrojone buraki, pestki, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, pieprz ziołowy/kolendrę, opcjonalnie chrzan/musztardę, opcjonalnie płatki drożdżowe umieszczamy w misce i blendujemy. Jeśli masa będzie za gęsta i ciężko będzie ją zblendować, do masy można dodać 1-2 łyżki wody.
  • Makaron gotujemy i najlepiej jeszcze ciepły mieszamy z pesto buraczanym. Podajemy z czymś zielonym zieleniną (np. roszponką jak u mnie, awokado czy szczypiorkiem), można dodatkowo posypać pestkami.

Komentarze:

  1. Wyszło super! Dodałam płatki drożdżowe i musztardę, zrezygnowałam z chrzanu bo nie lubię, użyłam słonecznika którego podprażyłam na patelni. Domownicy w szoku że wyszło takie dobre 😊

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Super słyszeć, że całej rodzinie smakowało! W buraku drzemie potencjał :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close