udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z sosem jarmużowym

Ostatnie kilkanaście przepisów na blogu mogłyby sugerować, że w moich żyłach płynie makaron!

Jeśli sięgnąć pamięcią kilkanaście lat wstecz, makaron z sosem pomidorowym rzeczywiście był pierwszą rzeczą, którą nauczyłam się sobie gotować na studiach. Opanowanie innych dań zajęło dobre kilka lat. Od tego czasu w moim życiu proporcje wypitego wina i zjedzonych warzyw zmieniły się na korzyść warzyw, a przy okazji poszerzył się mój repertuar sosów i pomysłów na makaron.

Proponuję Wam przepisy na makarony, bo wiem, że po prostu wszyscy lubią makaron. A i u mnie średnio raz w tygodniu goszczą jakieś kluchy z tymi czy innymi warzywami i źródłami białka. Często jest to po prostu szybki i wygodny do konsumpcji sposób na obiad. Dziś Waszej uwadze polecam makaron z sosem z nerkowców i jarmużu. Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda ;).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400-500g makaronu (u mnie fusilli orkiszowe pełnoziarniste)
200g jarmużu
200g nerkowców (ok. 1 ⅓-1 ½ szklanki)
400g pomidorków koktajlowych
1 szklanka (250ml mleka roślinnego, u mnie sojowe) albo 1 szklanka wody i 2 łyżki tahini lub masła z nerkowców
sok z 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
¾ łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
¾ łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
3 łyżki oliwy
2 łyżki oleju do smażenia
opcjonalnie do podania: garść pestek dyni albo słonecznika, 2 łyżki płatków drożdżowych do sosu

Instrukcje

1
Nerkowce zalewamy letnią wodą na kilka godzin/na noc albo zalewamy wrzącą wodą na 15 minut. Jarmuż myjemy i odrywamy zdrewniałe łodygi. ¼ (50g) jarmużu odkładamy do podania, a resztę wykorzystamy do przyrządzenia sosu.
2
Makaron gotujemy według instrukcji.
3
Namoczone nerkowce, szklankę mleka roślinnego, ¾ (150g) jarmużu, 2-3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz i opcjonalnie płatki drożdżowe umieszczamy w naczyniu do blendowania lub garnku/misce i blendujemy na gładki sos.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
4
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy pomidorki, smażymy 2 minuty, dorzucamy resztę (50g) jarmużu i smażymy mieszając kolejną minutę.
5
Do ugotowanego i odsączonego makaronu dodajemy sos jarmużowy, mieszamy całość. Jeśli chcemy, żeby danie było gorące - można całość podgrzać w garnku, dolewając na nieco wody, aby sos nie przywarł do garnka.
6
Makaron z sosem wykładamy na talerze, z wierzchu wykładamy podsmażone pomidorki i jarmuż i opcjonalnie posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode