Makaron z pesto z liści rzodkiewki

Dwa pęczki rzodkiewki, makaron, trochę pestek i płatki drożdżowe – i mamy gotowy zdrowy, oryginalny obiad.

Porcje 3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 250-300g makaronu lub spaghetti (waga przed ugotowaniem)
  • rzodkiewki z 2 pęczków
  • liście z 2 pęczków rzodkiewki (2 mocno ściśnięte garści liści)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pestek dyni/słonecznika (u mnie pół na pół) lub orzechów
  • 2 łyżki płatków drożdżowych lub 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek oliwy (jeśli używasz masła orzechowego - możesz dać mniej)
  • 2-3 łyżki przegotowanej lub butelkowanej wody
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • ⅔ łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
  • opcjonalnie: ulubione zioła do smaku - orgeano lub zioła prowansalskie lub bazylia (suszone lub świeże)

Instrukcje

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Liście rzodkiewki dokładnie opłukujemy w sitku pod zimną bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski i zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut, po czym znowu płuczemy pod bieżącą wodą - ma to służyć wypłukaniu piasku i namoczeniu liści.
  • Składniki pesto (opłukane liście rzodkiewki, czosnek, pestki, płatki drożdżowe lub masło orzechowe, oliwę, przyprawy) oprócz wody umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (gładszej lub z drobinkami). Wody dolewawamy w zależności od preferowanej konsystencji pesto.
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju na patelni przez 2-4 minuty, mieszając i przewracając je na drugą stronę.
  • Makaron podajemy z pesto oraz z podsmażonymi plastrami rzodkiewki, danie można dodatkowo posypać pestkami lub orzechami i polać oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close