udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z pesto z liści rzodkiewki

Dwa pęczki rzodkiewki, makaron, trochę pestek i płatki drożdżowe – i mamy gotowy zdrowy, oryginalny obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g makaronu lub spaghetti (waga przed ugotowaniem)
rzodkiewki z 2 pęczków
liście z 2 pęczków rzodkiewki (2 mocno ściśnięte garści liści)
3 ząbki czosnku
1 szklanka pestek dyni/słonecznika (u mnie pół na pół) lub orzechów
2 łyżki płatków drożdżowych lub 2 łyżki masła orzechowego
5 łyżek oliwy (jeśli używasz masła orzechowego - możesz dać mniej)
2-3 łyżki przegotowanej lub butelkowanej wody
⅔ łyżeczki soli
⅔ łyżeczki pieprzu
⅔ łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
opcjonalnie: ulubione zioła do smaku - orgeano lub zioła prowansalskie lub bazylia (suszone lub świeże)

Instrukcje

1
Makaron gotujemy według instrukcji.
2
Liście rzodkiewki dokładnie opłukujemy w sitku pod zimną bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski i zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut, po czym znowu płuczemy pod bieżącą wodą - ma to służyć wypłukaniu piasku i namoczeniu liści.
3
Składniki pesto (opłukane liście rzodkiewki, czosnek, pestki, płatki drożdżowe lub masło orzechowe, oliwę, przyprawy) oprócz wody umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (gładszej lub z drobinkami). Wody dolewawamy w zależności od preferowanej konsystencji pesto.
4
Rzodkiewki kroimy w plasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju na patelni przez 2-4 minuty, mieszając i przewracając je na drugą stronę.
5
Makaron podajemy z pesto oraz z podsmażonymi plastrami rzodkiewki, danie można dodatkowo posypać pestkami lub orzechami i polać oliwą.

Uwagi

* Płatki drożdżowe - rozdrobnione, suszone, nieaktywne drożdże. Nadają potrawom smak przypominający ser, zwiększają gładkość dipów, pesto i sosów. Płatki można spożywać na ciepło i na zimno. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak żelazo, wapń, magnez. Opakowanie 200g kupisz za ok. 15-17zł w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich oraz internetowo.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode