Zielone curry z cukinią, porem i soczewicą
Curry z zielonych barwach. Na bazie zielonej pasty curry, z cukinią, porem nadającym mu lekkości i sycącą soczewicą.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 większy por
- 166g zielonej soczewicy (ok. ⅓ standardowego 500g opakowania)
- 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 3-4 łyżki zielonej pasty curry (40-50g)
- po ½ łyżeczki: curry, kurkumy
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- opcjonalnie: 2 liście kaffiru (lub liście laurowe i 1 limonka lub ½ cytryny), 1-2 łyżki masła orzechowego
- 250g ryżu
Instrukcje
-
Zieloną soczewicę gotujemy, ja gotowałam około 20 minut (bez namaczania).
-
Cukinię kroimy na cienkie półplasterki. Pora myjemy porządnie i całego (biała dolna i zielona górna część) kroimy na plasterki, polecam niezbyt cienko.
-
Ryż gotujemy według instrukcji, ja biały ryż gotowałam około 12 minut.
-
W dużej patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cukinię i pora, smażymy 4 minuty. Dodajemy pastę curry, mleczko kokosowe, sypkie przyprawy i opcjonalnie liście kaffiru (lub laurowe). Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 5 minut.
-
Do sosu dodajemy masło orzechowe (można pominąć albo dodać 1 garść nerkowców albo podczas serwowania na talerze posypać curry niesolonymi orzeszkami ziemnymi), mieszamy z sosem. Dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę, curry gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyłączamy palnik.
-
Curry podajemy z ryżem (ryż osobno, albo zmieszany z curry - zwłaszcza jeśli odgrzewasz danie). Można je udekorować listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki albo posiekanym szczypiorkiem. Jeśli nie użyłeś liści kaffiru, polecam je skropić sokiem z limonki lub cytryny. Smacznego!