Przedurlopowy makaron (czyszczenie lodówki)

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Co zrobić z resztkowymi warzywami przed wyjazdem na urlop czy na weekend? Najprościej usmażyć je w jednym daniu. I zjeść na przykład z makaronem.

W przepisie podaję kilka wariantów warzyw. Kluczowe jest to, że różne rodzaje warzyw mają różne czasy gotowania/smażenia. Marchewka (a także batat czy kalafior) potrzebuje więcej czasu, żeby zmięknąć (niż np. cukinia), dlatego wrzucamy ją na patelnię jako pierwszą. Pomagamy jej zmięknąć dolewając trochę wody na patelnię. Papryka czy cukinia miękną szybciej, więc wrzucamy je na patelnię w drugiej kolejności.

W tym przepisie resztkowe warzywa z czyszczenia lodówki zanurzamy w sosie pomidorowym – z pomidorów z puszki albo ze świeżych pomidorów. Podaję często wykorzystywany przeze mnie zestaw przypraw do przyprawienia takiego sosu: posmażony czosnek, a z sypkich przypraw papryka słodka, wędzona i ostra, do tego pieprz ziołowy (w którym znajdziemy m.in. kolendrę) oraz suszone zioła (ja najbardziej lubię oregano).

Jeśli macie świeże zioła w doniczce – przed wyjazdem oskubcie je z większych listków i dodajcie je do tego dania, a następnie koniecznie podlejcie. No to miłego wyjazdu!

Inne przepisy na dania z makaronem:

Porcje 2-3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g makaronu (u mnie fusilli pełnoziarniste)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 marchewki albo drobno pokrojony batat
  • 1 papryka (u mnie żółta) albo cukinia
  • ok. 400g bobu albo puszka ciecierzycy lub fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych (albo 2-3 świeże pomidory)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • po ½ łyżeczki: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, oregano (lub ziół prowansalskich)
  • po ⅓ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki (albo użyj ½ świeżej papryczki chili), ew. soli
  • do podania: 1 łyżka płatków drożdżowych, świeża bazylia lub natka pietruszki

Instrukcje

  • Warzywa kroimy: cebulę w kosteczkę, czosnek na cienkie plasterki lub drobną kosteczkę, paprykę na kawałki, marchew na cienkie plasterki.
  • Jeśli używamy bobu - gotujemy go przez ok. 15 minut (młodszy bób) do 20-25 minut (starszy bób). Ja miałam ugotowany z poprzedniego dnia. Jeśli używasz ciecierzycy lub fasoli z puszki - opłucz je pod bieżącą wodą na sitku.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy 4-5 minut mieszając. Po tym czasie dolewamy 4 łyżki wody i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
  • Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę, smażymy 3-4 minuty. Wsypujemy wszystkie przyprawy (paprykę słodką, wędzoną, ostrą, pieprz ziołowy, oregano, pieprz) i mieszamy przez 1 minutę. Wlewamy pomidory krojone z puszki (albo pokrojone świeże pomidory) oraz sos sojowy i pozwalamy im się zagotować (2 minuty), po czym zmniejszamy moc palnika do czwórki-piątki. Sprawdzamy miękkość marchewki i papryki, jeśli są za twarde dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut.
  • Przygotowany sos z warzywami mieszamy z ugotowanym makaronem i bobem (albo innymi strączkami - np. odsączoną z zalewy ciecierzycą czy fasolą). Przed podaniem posypujemy świeżą zieleniną (natka pietruszki, świeża bazylia lub szczypiorek) i ewentualnie posypujemy płatkami drożdżowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close