Makaron podawaj z sosem satay i świeżymi warzywami. Całość polecam posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, można też udekorować świeżą kolendrą. Smacznego!
Czas przygotowania
30 min
-
200g makaronu azjatyckiego lub ew. spaghetti
-
1-2 papryki
-
1-2 marchewki
-
200g fasolki edamame/groszku mrożonego/bobu (albo druga kostka tofu)
-
1 tofu naturalnego
-
SOS:
-
200ml mleczka kokosowego (½ puszki)
-
4 łyżki masła orzechowego
-
1 limonka lub ½ cytryny
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżeczka curry (lub po ⅓-½ łyżeczki: kurkumy, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, ew. szczypta ostrej papryki)
-
opcjonalnie: 2 liście kaffiru
-
do podania: 1 garść orzeszków ziemnych, ew. świeża kolendra
-
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

-
Jeśli używasz fasolki edamame ugotuj/sparz ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja mrożone strąki fasolki zalałam wrzącą wodą, po 5 minutach odlałam wodę), wyłuskaj fasolki. Jeśli używasz groszku mrożonego - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli używasz bobu - ugotuj go al dente ok. 12-15 minut i wyłuskaj. 
-
Warzywa umyj i pokrój w cienkie paseczki. Surowe warzywa są twarde, i podając je do makaronu warto pokroić je drobno/cienko, dzięki czemu przyjemniej się je zjada. Tofu pokrój w kosteczkę. 
-
Do niewielkiego garnuszka wlej mleczko kokosowe, dodaj masło orzechowe i przyprawy: kurkumę, mieloną kolendrę, kmin rzymski, sos sojowy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj też szczyptę ostrej papryki, a jeśli masz w domu kaffir (mrożony lub suszony) - koniecznie dodaj 2 listki. Bez kaffiru sos będzie miał mniej wyrazisty smak, ale wciąż będzie pyszny. Wymieszaj składniki sosu i zagotuj lekko na niewielkiej mocy palnika. Mieszaj, by sos nie przywarł do garnka.

-
Do ciepłego sosu wyciśnij sok z limonki lub cytryny, ponownie wymieszaj (np. trzepaczką ) i odstaw z palnika. 
-
Makaron podawaj z sosem satay i świeżymi warzywami. Całość polecam posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, można też udekorować świeżą kolendrą. Smacznego! 