Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

Makaron podawaj z sosem satay i świeżymi warzywami. Całość polecam posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, można też udekorować świeżą kolendrą. Smacznego!

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g makaronu azjatyckiego lub ew. spaghetti
  • 1-2 papryki
  • 1-2 marchewki
  • 200g fasolki edamame/groszku mrożonego/bobu (albo druga kostka tofu)
  • 1 tofu naturalnego
  • SOS:
  • 200ml mleczka kokosowego (½ puszki)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 limonka lub ½ cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry (lub po ⅓-½ łyżeczki: kurkumy, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, ew. szczypta ostrej papryki)
  • opcjonalnie: 2 liście kaffiru
  • do podania: 1 garść orzeszków ziemnych, ew. świeża kolendra

Instrukcje

  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

  • Jeśli używasz fasolki edamame ugotuj/sparz ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja mrożone strąki fasolki zalałam wrzącą wodą, po 5 minutach odlałam wodę), wyłuskaj fasolki. Jeśli używasz groszku mrożonego - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli używasz bobu - ugotuj go al dente ok. 12-15 minut i wyłuskaj.

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

  • Warzywa umyj i pokrój w cienkie paseczki. Surowe warzywa są twarde, i podając je do makaronu warto pokroić je drobno/cienko, dzięki czemu przyjemniej się je zjada. Tofu pokrój w kosteczkę.

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

  • Do niewielkiego garnuszka wlej mleczko kokosowe, dodaj masło orzechowe i przyprawy: kurkumę, mieloną kolendrę, kmin rzymski, sos sojowy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj też szczyptę ostrej papryki, a jeśli masz w domu kaffir (mrożony lub suszony) - koniecznie dodaj 2 listki. Bez kaffiru sos będzie miał mniej wyrazisty smak, ale wciąż będzie pyszny. Wymieszaj składniki sosu i zagotuj lekko na niewielkiej mocy palnika. Mieszaj, by sos nie przywarł do garnka.

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

  • Do ciepłego sosu wyciśnij sok z limonki lub cytryny, ponownie wymieszaj (np. trzepaczką ) i odstaw z palnika.

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

  • Makaron podawaj z sosem satay i świeżymi warzywami. Całość polecam posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, można też udekorować świeżą kolendrą. Smacznego!

    Makaron z sosem satay i świeżymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close