Placki z warzyw z bulionu

Kategorie specjalne

Kto nie lubi wyrzucać jedzenia łapka w górę! Warzywa z bulionu mimo rozgotowania są pełne smaku bulionu i można szybko zrobić z nich coś smacznego.

Porcje 6
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • warzywa korzeniowe z bulionu z 1 porcji włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) - u mnie ok. 1,5 szklanki rozgniecionych warzyw
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub siemienia lnianego w ziarenkach
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku lub 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 6-8 łyżeczek sezamu (u mnie zmieszany jasny i czarny) lub otrębów lub mąki

Instrukcje

  • Warzywa korzeniowe pozostałe po gotowaniu bulionu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na papkę (u mnie było to około 1,5 szklanki puree).
  • Do rozgniecionych warzyw dodajemy siemię lniane (będzie sklejało placki), mąke, olej i przyprawy, porządnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna do odrywania rękami - dodajemy mąki.
  • Wilgotnymi dłońmi nabieramy masy i obtaczamy placki w sezamie, otrębach lub mące i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
  • Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub solo z sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close