Placki z warzyw z bulionu
Kto nie lubi wyrzucać jedzenia łapka w górę! Warzywa z bulionu mimo rozgotowania są pełne smaku bulionu i można szybko zrobić z nich coś smacznego.
Składniki
- warzywa korzeniowe z bulionu z 1 porcji włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) - u mnie ok. 1,5 szklanki rozgniecionych warzyw
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub siemienia lnianego w ziarenkach
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku lub 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 6-8 łyżeczek sezamu (u mnie zmieszany jasny i czarny) lub otrębów lub mąki
Instrukcje
-
Warzywa korzeniowe pozostałe po gotowaniu bulionu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na papkę (u mnie było to około 1,5 szklanki puree).
-
Do rozgniecionych warzyw dodajemy siemię lniane (będzie sklejało placki), mąke, olej i przyprawy, porządnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna do odrywania rękami - dodajemy mąki.
-
Wilgotnymi dłońmi nabieramy masy i obtaczamy placki w sezamie, otrębach lub mące i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
-
Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub solo z sosami.