Tęczowe kanapki

Cudne, tęczowe wegańskie kanapki. Pełne warzyw i pozytywnej energii. Bo domowe kanapki mogą być prawdziwie wypasione!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 8 kromek chleba żytniego (tym razem polecam wybrać chleb bez ziaren, najlepiej sprawdzi się miękki)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki hummusu albo innej pasty do smarowania (z tofu, z nerkowców itp.)
  • ¾ miękkiego awokado
  • 4 liście sałaty
  • 16 plasterków ogórka
  • 2 garści kiełków (można pominąć)
  • 4 plastry pomidora
  • ⅓ marchewki starta na drobnych oczkach
  • ¼ czerwonej cebuli pokrojonej na cienkie piórka

Instrukcje

  • Chleb kroimy na kromki. Warzywa myjemy i wybrane z nich (ogórek, pomidor, cebula) kroimy.

    Tęczowe kanapki

  • Cztery kroimy chleba smarujemy musztardą (po 1 łyżeczce na kromkę). Na musztardzie "rozsmarowujemy" po kawałku awokado za pomocą widelca. Na wierzch kładziemy po liściu sałaty, po 4 plasterki ogórka, kiełki, po plasterku pomidora, łyżkę startej na tarce marchewki i kilka piórek czerwonej cebuli.
  • Pozostałe cztery kromki smarujemy hummusem (albo inną wegańską pastą) i przykrywamy nimi kromki z warzywami, dociskając od góry. Kanapkami cieszymy oczy, a następnie żołądek - smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close