Tęczowe kanapki
Cudne, tęczowe wegańskie kanapki. Pełne warzyw i pozytywnej energii. Bo domowe kanapki mogą być prawdziwie wypasione!
Składniki
- 8 kromek chleba żytniego (tym razem polecam wybrać chleb bez ziaren, najlepiej sprawdzi się miękki)
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki hummusu albo innej pasty do smarowania (z tofu, z nerkowców itp.)
- ¾ miękkiego awokado
- 4 liście sałaty
- 16 plasterków ogórka
- 2 garści kiełków (można pominąć)
- 4 plastry pomidora
- ⅓ marchewki starta na drobnych oczkach
- ¼ czerwonej cebuli pokrojonej na cienkie piórka
Instrukcje
-
Chleb kroimy na kromki. Warzywa myjemy i wybrane z nich (ogórek, pomidor, cebula) kroimy.
-
Cztery kroimy chleba smarujemy musztardą (po 1 łyżeczce na kromkę). Na musztardzie "rozsmarowujemy" po kawałku awokado za pomocą widelca. Na wierzch kładziemy po liściu sałaty, po 4 plasterki ogórka, kiełki, po plasterku pomidora, łyżkę startej na tarce marchewki i kilka piórek czerwonej cebuli.
-
Pozostałe cztery kromki smarujemy hummusem (albo inną wegańską pastą) i przykrywamy nimi kromki z warzywami, dociskając od góry. Kanapkami cieszymy oczy, a następnie żołądek - smacznego!