Kanapki z awokado i rzodkiewką
Pomysł na wiosenne kanapki, dzięki którym kolorowo rozpoczniemy dzień!
Składniki
- kilka kromek chleba (ja użyłam chleba w stylu włoskim)
- 1-1 ½ dojrzałego awokado
- 3 łyżeczki pasty tahini* (jeśli nie posiadasz, możesz spróbować zastąpić masłem orzechowym)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku (dla żółtego koloru sosu, można pominąć)
- 5-10 łyżek wody w zależności od pożądanej konsystencji sosu
- do podania: garść dowolonych kiełków lub zielenina (szczypiorek, pietruszka, świeża bazylia)
Instrukcje
-
Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, pieprz, paprykę w proszku, kurkumę i czosnek blendujemy, dodając wody w zależności od pożądanej konsystencji.
-
Kromki chleba grillujemy w opiekaczu lub na patelni (niekoniecznie grillowej) albo opiekamy kilka minut w piekarniku do uzyskania chrupkości. Nie jest to krok konieczny, ale kanapka z ciepłego, chrupiącego pieczywa jest dużo smaczniejsza.
-
Awokado kroimy na plasterki i kładziemy na kromki chleba, lekko dociskając.
-
Rzodkiewki kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej ostrym nożem, i rozkładamy na kanapkach na awokado.
-
Kanapki polewamy żółtym sosem i opcjonalnie dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.