Kanapki z awokado i rzodkiewką

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Pomysł na wiosenne kanapki, dzięki którym kolorowo rozpoczniemy dzień!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • kilka kromek chleba (ja użyłam chleba w stylu włoskim)
  • 1-1 ½ dojrzałego awokado
  • 3 łyżeczki pasty tahini* (jeśli nie posiadasz, możesz spróbować zastąpić masłem orzechowym)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku (dla żółtego koloru sosu, można pominąć)
  • 5-10 łyżek wody w zależności od pożądanej konsystencji sosu
  • do podania: garść dowolonych kiełków lub zielenina (szczypiorek, pietruszka, świeża bazylia)

Instrukcje

  • Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, pieprz, paprykę w proszku, kurkumę i czosnek blendujemy, dodając wody w zależności od pożądanej konsystencji.
  • Kromki chleba grillujemy w opiekaczu lub na patelni (niekoniecznie grillowej) albo opiekamy kilka minut w piekarniku do uzyskania chrupkości. Nie jest to krok konieczny, ale kanapka z ciepłego, chrupiącego pieczywa jest dużo smaczniejsza.
  • Awokado kroimy na plasterki i kładziemy na kromki chleba, lekko dociskając.
  • Rzodkiewki kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej ostrym nożem, i rozkładamy na kanapkach na awokado.
  • Kanapki polewamy żółtym sosem i opcjonalnie dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close