Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

Rozpływająca się w ustach, a zarazem świetnie przyprawiona młoda kapusta w sosie kokosowo-pomidorowym. Na pyszny wegański lunch lub kolację!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (0,9-1kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • po ½-⅔ łyżeczki: przyprawy curry, kurkumy, słodkiej papryki w proszku, kminu rzymdkiego lub mielonej kolendry, soli, pieprzu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
  • 400g fasoli (np. domowo ugotowane 170g suchej fasoli albo niepełne 2 puszki fasoli) albo 2 kostki tofu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: pieczywo albo 200g kaszy gryczanej (lub innej kaszy)

Instrukcje

  • Jeśli domowo gotujesz fasolę - namocz ją przez 12h, a potem przepłucz i gotuj przez 1-1,5h do miękkich ziaren. Możesz też użyć fasoli z puszki albo tofu. Jeśli podasz kapustę z kaszą - ugotuj kaszę (ok. 15 min na niewielkiej mocy palnika).
  • Cebulę posiekaj w kosteczkę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Od kapusty odetnij twardą część i resztę posiekaj średnio.

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż 3 minuty. Dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć imbir i czosnek oraz przyprawy, smaż przez 2 minuty mieszając co jakiś czas.

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

  • Na patelnię dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć kapustę. Po 2 minutach przemieszaj kapustę. Smaż kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

  • Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie masło orzechowe, wymieszaj porządnie.

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

  • Dodaj ugotowaną fasolę (albo fasolę z puszki odsączoną z zalewy) lub tofu pokrojone w kosteczkę. Zagotuj lekko, po czym zmniejsz moc palnika, gotuj jeszcze 3-4 minuty.

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

  • Kokosowo-pomidorową młodą kapustę polecam podać z pieczywem lub kaszą gryczaną, można ją posypać świeżo mielonym pieprzem albo posiekanym szczypiorkiem/koperkiem. Smacznego i na zdrowie!

    Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close