Kokosowo-pomidorowa młoda kapusta
Rozpływająca się w ustach, a zarazem świetnie przyprawiona młoda kapusta w sosie kokosowo-pomidorowym. Na pyszny wegański lunch lub kolację!
Składniki
- 1 główka młodej kapusty (0,9-1kg)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- po ½-⅔ łyżeczki: przyprawy curry, kurkumy, słodkiej papryki w proszku, kminu rzymdkiego lub mielonej kolendry, soli, pieprzu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
- 1-2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
- 400g fasoli (np. domowo ugotowane 170g suchej fasoli albo niepełne 2 puszki fasoli) albo 2 kostki tofu
- 3 łyżki oleju do smażenia
- do podania: pieczywo albo 200g kaszy gryczanej (lub innej kaszy)
Instrukcje
-
Jeśli domowo gotujesz fasolę - namocz ją przez 12h, a potem przepłucz i gotuj przez 1-1,5h do miękkich ziaren. Możesz też użyć fasoli z puszki albo tofu. Jeśli podasz kapustę z kaszą - ugotuj kaszę (ok. 15 min na niewielkiej mocy palnika).
-
Cebulę posiekaj w kosteczkę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Od kapusty odetnij twardą część i resztę posiekaj średnio.
-
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż 3 minuty. Dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć imbir i czosnek oraz przyprawy, smaż przez 2 minuty mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć kapustę. Po 2 minutach przemieszaj kapustę. Smaż kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie masło orzechowe, wymieszaj porządnie.
-
Dodaj ugotowaną fasolę (albo fasolę z puszki odsączoną z zalewy) lub tofu pokrojone w kosteczkę. Zagotuj lekko, po czym zmniejsz moc palnika, gotuj jeszcze 3-4 minuty.
-
Kokosowo-pomidorową młodą kapustę polecam podać z pieczywem lub kaszą gryczaną, można ją posypać świeżo mielonym pieprzem albo posiekanym szczypiorkiem/koperkiem. Smacznego i na zdrowie!