Micha z kurkami i musem z wędzonego tofu

Kategorie specjalne

Spełnienie marzeń smakosza kurek! Smażone kurki w wyjątkowym towarzystwie: musu z wędzonego tofu, cukinii z dodatkiem wędzonej papryki i kaszy gryczanej.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min min

Składniki

  • 200g kurek
  • 1 nieduża cukinia
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ cebuli
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki, oregano, soli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • MUS Z WĘDZONEGO TOFU:
  • 1 kostka tofu wędzonego (180g)
  • 2-3 łyżki (50g) wegańskiego jogurtu kokosowego niesłodzonego LUB 2 łyżki oliwy
  • sok z ¼-⅓ cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po ¼ łyżeczki: wędzonej papryki, soli, kurkumy
  • ¼ szklanki wody

Instrukcje

  • Kurki - jeśli masz nieoczyszczone - przełóż do miski, posyp solą (⅓ łyżeczki) i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5 minut - zanieczyszczenia z kurek opadną na dno miski. Odcedź kurki i zostaw do oschnięcia na sitku.

    Micha z kurkami i musem z tofu wędzonego

  • Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki - możesz to zrobić za pomocą bocznej części tarki do warzyw albo ręcznie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię, rozłóż ją równomiernie na patelni. Smaż 3 minuty. Plastry przewróć na drugą stronę (lub zamieszaj), posyp ¼ łyżeczki wędzonej papryki i soli. Smaż jeszcze 3 minuty, przełóż do miski.

    Micha z kurkami i musem z tofu wędzonego

  • Na patelni rozgrzej ponownie 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, podsmaż 1 minutę. Dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć kurki. Smaż je bez mieszania przez 4 minuty. Po tym czasie przemieszaj (lub poobracaj kurki na drugą stronę), dodaj czosnek, po ¼ łyżeczki wędzonej papryki oraz słodką paprykę, oregano i sól. Smaż jeszcze 3 minuty, po czym przełóż do miski.

    Micha z kurkami i musem z tofu wędzonego

  • Wędzone tofu pokrusz do wysokiego naczynia blendera ręcznego. Dodaj sok z cytryny, jogurt kokosowy (lub oliwę), przyprawy, czosnek, opcjonalnie musztardę i wodę. Zblenduj na gładki mus.

    Micha z kurkami i musem z tofu wędzonego

  • Ugotowaną kaszę przełóż do misek. Na wierzch wyłóż: kilka łyżek musu z wędzonego tofu, usmażoną cukinię, usmażone kurki. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

    Micha z kurkami i musem z tofu wędzonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close