Micha z kurkami i musem z wędzonego tofu
Spełnienie marzeń smakosza kurek! Smażone kurki w wyjątkowym towarzystwie: musu z wędzonego tofu, cukinii z dodatkiem wędzonej papryki i kaszy gryczanej.
Składniki
- 200g kurek
- 1 nieduża cukinia
- 100g kaszy gryczanej
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ cebuli
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki, oregano, soli
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju do smażenia
- MUS Z WĘDZONEGO TOFU:
- 1 kostka tofu wędzonego (180g)
- 2-3 łyżki (50g) wegańskiego jogurtu kokosowego niesłodzonego LUB 2 łyżki oliwy
- sok z ¼-⅓ cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 1 mały ząbek czosnku
- po ¼ łyżeczki: wędzonej papryki, soli, kurkumy
- ¼ szklanki wody
Instrukcje
-
Kurki - jeśli masz nieoczyszczone - przełóż do miski, posyp solą (⅓ łyżeczki) i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5 minut - zanieczyszczenia z kurek opadną na dno miski. Odcedź kurki i zostaw do oschnięcia na sitku.
-
Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki - możesz to zrobić za pomocą bocznej części tarki do warzyw albo ręcznie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię, rozłóż ją równomiernie na patelni. Smaż 3 minuty. Plastry przewróć na drugą stronę (lub zamieszaj), posyp ¼ łyżeczki wędzonej papryki i soli. Smaż jeszcze 3 minuty, przełóż do miski.
-
Na patelni rozgrzej ponownie 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, podsmaż 1 minutę. Dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć kurki. Smaż je bez mieszania przez 4 minuty. Po tym czasie przemieszaj (lub poobracaj kurki na drugą stronę), dodaj czosnek, po ¼ łyżeczki wędzonej papryki oraz słodką paprykę, oregano i sól. Smaż jeszcze 3 minuty, po czym przełóż do miski.
-
Wędzone tofu pokrusz do wysokiego naczynia blendera ręcznego. Dodaj sok z cytryny, jogurt kokosowy (lub oliwę), przyprawy, czosnek, opcjonalnie musztardę i wodę. Zblenduj na gładki mus.
-
Ugotowaną kaszę przełóż do misek. Na wierzch wyłóż: kilka łyżek musu z wędzonego tofu, usmażoną cukinię, usmażone kurki. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!