Brukselka w orzechowym curry

Jeśli brukselka kojarzy ci się z nudnym, rozgotowanym, gorzkim warzywem, to pora zmienić o niej zdanie.

Po pierwsze, brukselkę polecam smażyć albo upiec (a nie gotować!). Po drugie, brukselce należy zapewnić dobre towarzystwo ciekawych przypraw i smaków, świetnie pasuje do niej np. curry. Po trzecie, warto postawić na lekko słodkie dodatki, które przełamią goryczkę brukselki, tworząc wielowymiarowy smak dania. Takim dodatkiem może być suszona żurawina (jak w tym przepisie) albo masło orzechowe – jak w poniższym przepisie.

No i wreszcie, polecam zmienić swoje podejście do brukselki. Zamiast jak wroga ze stołu z dzieciństwa, potraktować ją po prostu z ciekawością. Bo dobrze przyrządzona brukselka jest – jak chyba każdy składnik dobrze przyrządzony – po prostu pyszna.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g ryżu (u mnie czarny)
  • 600g brukselki
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy/cukru
  • po ½ łyżeczki: curry, kurkumy, kminu rzymksiego, mielonej kolendry, słodkiej papryki w proszku, soli
  • 3 łyżki oleju
  • do podania: 2 garści orzeszków ziemnych (prażonych niesolonych), posiekany szczypiorek

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji.
  • Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki łodyżek, a następnie kroimy - większe główki na ćwiartki, a małe na połówki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy brukselkę i smażymy 4-5 minut, do zarumienienia. Wlewamy ¼ szklanki wody i mieszamy z brukselką. Pozwalamy jej się poddusić i zmięknąć przez kolejne 3-4 minuty. Upewniamy się, że brukselka jest odpowiednio miękka na nasze potrzeby (i w razie potrzeby dajemy jej jeszcze chwilę na patelni i dolewamy wody).
  • Na środku patelni robimy miejsce, zgarniając brukselkę na boki. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek i dodajemy przyprawy (curry, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę, słodką paprykę, sól), smażymy przez kilkanaście sekund, po czym mieszamy z brukselką.
  • Na patelnię dodajemy 3-4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczkę syropu albo cukru i wlewamy ⅓ szklanki wody. Mieszamy do powstania orzechowego sosu, który pokryje brukselkę.
  • Brukselkę w orzechowym curry podajemy z ryżem. Warto posypać ją posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi (polecam prażone niesolone). Smacznego!

    Brukselka w orzechowym curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close