Brukselka w orzechowym curry
Jeśli brukselka kojarzy ci się z nudnym, rozgotowanym, gorzkim warzywem, to pora zmienić o niej zdanie.
Po pierwsze, brukselkę polecam smażyć albo upiec (a nie gotować!). Po drugie, brukselce należy zapewnić dobre towarzystwo ciekawych przypraw i smaków, świetnie pasuje do niej np. curry. Po trzecie, warto postawić na lekko słodkie dodatki, które przełamią goryczkę brukselki, tworząc wielowymiarowy smak dania. Takim dodatkiem może być suszona żurawina (jak w tym przepisie) albo masło orzechowe – jak w poniższym przepisie.
No i wreszcie, polecam zmienić swoje podejście do brukselki. Zamiast jak wroga ze stołu z dzieciństwa, potraktować ją po prostu z ciekawością. Bo dobrze przyrządzona brukselka jest – jak chyba każdy składnik dobrze przyrządzony – po prostu pyszna.
Składniki
- 200g ryżu (u mnie czarny)
- 600g brukselki
- 4 łyżki masła orzechowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy/cukru
- po ½ łyżeczki: curry, kurkumy, kminu rzymksiego, mielonej kolendry, słodkiej papryki w proszku, soli
- 3 łyżki oleju
- do podania: 2 garści orzeszków ziemnych (prażonych niesolonych), posiekany szczypiorek
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki łodyżek, a następnie kroimy - większe główki na ćwiartki, a małe na połówki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy brukselkę i smażymy 4-5 minut, do zarumienienia. Wlewamy ¼ szklanki wody i mieszamy z brukselką. Pozwalamy jej się poddusić i zmięknąć przez kolejne 3-4 minuty. Upewniamy się, że brukselka jest odpowiednio miękka na nasze potrzeby (i w razie potrzeby dajemy jej jeszcze chwilę na patelni i dolewamy wody).
-
Na środku patelni robimy miejsce, zgarniając brukselkę na boki. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek i dodajemy przyprawy (curry, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę, słodką paprykę, sól), smażymy przez kilkanaście sekund, po czym mieszamy z brukselką.
-
Na patelnię dodajemy 3-4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczkę syropu albo cukru i wlewamy ⅓ szklanki wody. Mieszamy do powstania orzechowego sosu, który pokryje brukselkę.
-
Brukselkę w orzechowym curry podajemy z ryżem. Warto posypać ją posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi (polecam prażone niesolone). Smacznego!