Pieczone warzywa i kasza jaglana na sosie z suszonych pomidorów

Pieczone warzywa rozgrzewające za sprawą przypraw, podane ze zdrową kaszą jaglaną i boskim sosem z suszonych pomidorów. Danie jest na wskroś odżywcze i pełne różnych struktur. Świetne na co dzień i na święta!
Składniki
- 200-250g kaszy jaglanej
- 1 mała dynia hokkaido (1kg) albo bataty
- 2 cukinie (ok. 800g) albo papryka/bakłażan
- 2-3 kostki tofu
- po ½-⅔ łyżeczki: oregano, słodkiej papryki, kurkumy, soli, kminu rzymskiego, mielonej kolendry (dwie ostatnie można zastąpić przyprawą curry lub pieprzem ziołowym)
- 2 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów)
- ½ słoiczka suszonych pomidorków
- 200ml mleka roślinnego/śmietanki roślinnej (ok. ⅘ szklanki)
- 1 łyżka tahini/masła orzechowego lub 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: bazylii, słodkiej papryki
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200st C. Warzywa myjemy i kroimy w większą kostkę. Tofu także kroimy w kostkę.
-
Warzywa i tofu rozsypujemy na dwóch blaszkach do pieczenia (żeby za bardzo się nie stykały). Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami (oregano, słodka papryka itd.), wstawiamy do piekarnika. Po 25 minutach zamieniamy blaszki miejscami i pieczemy jeszcze 15 minut.
-
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną ok. 15-20 minut.
-
Przygotowujemy sos z suszonych pomidorków: do pojemnika do blendowania (ja używam blendera ręcznego) wlewamy mleko lub śmietankę roślinną, dodajemy suszone pomidorki, tahini/masło orzechowe/płatki drożdżowe, przyprawy (bazylia, słodka papryka itd.), czosnek. Blendujemy, sos nie musi być idealnie gładki.
-
Na spodnie talerza rozprowadzamy sos z suszonych pomidorków. Na wierzch wsypujemy porcję kaszy i pieczone warzywa z tofu.
-
Do dekoracji możemy użyć świeżych ziół np. bazylii. Smacznego ina zdrowie!