Brokuły i ziemniaki w sosie fistaszkowym

Takie przepisy to to, co misiaczki lubią najbardziej – warzywa, trochę tłuszczyku, dużo aromatu i mało roboty. Brokuł uwielbia towarzystwo orzeszków ziemnych, ziemniaki pasują do wszystkiego, a rzodkiewki możecie zastąpić innym warzywem, które doda potrawie koloru, na przykład papryką.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 250-300g ziemniaków (5-6 małych ziemniaczków)
  • 500g brokuła (standardowe opakowanie)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-4cm kawałek imbiru (około 2 łyżeczki startego na tarce imbiru)
  • 2 łyżeczku sosu sriracha lub ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub syropu klonowego/z agawy)
  • sok z ¼ cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • do podania: 2-3 garści orzeszków ziemnych, dowolne kiełki (u mnie jarmużu), szczypiorek

Instrukcje

  • Przygotowujemy warzywa. Umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w cienkie półtalarki. Brokuły pozbawiamy najtwardszych części, kroimy na różyczki, a następnie różyczki na mniejsze kawałki. Rzodkiewki odkrojone od pęczka kroimy, każdą na pół lub na trzy części.
  • Przygotowujemy sos fistaszkowy - masło orzechowe, sos sojowy, czosnek, imbir starty na tarce, sos sriracha lub ostrą paprykę, cukier trzcinowy, sok z cytryny i wodę miksujemy na sos.
  • Na dużej patelni lub woku na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wsypujemy ziemniaczki i smażymy przez 5 minut w międzyczasie kilka razy mieszając.
  • Dodajemy brokuła i rzodkiewkę, smażymy 2 minuty. Następnie patelnię nakrywamy przykrywką (lub inną dużą patelnią) i dusimy warzywa przez 7-8 minut, w międzyczasie mieszamy je 2-3 razy. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki i brokuły są wystarczająco miękkie - jeśli nie, trzymamy na mniejszym ogniu jeszcze przez 3-5 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, warzywa polewamy sosem fistaszkowym i mieszamy. Przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi, kiełkami, szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close