Dwa pęczki rzodkiewki, makaron, trochę pestek i płatki drożdżowe – i mamy gotowy zdrowy, oryginalny obiad.
Czas przygotowania
20 min
-
250-300g makaronu lub spaghetti (waga przed ugotowaniem)
-
rzodkiewki z 2 pęczków
-
liście z 2 pęczków rzodkiewki (2 mocno ściśnięte garści liści)
-
3 ząbki czosnku
-
1 szklanka pestek dyni/słonecznika (u mnie pół na pół) lub orzechów
-
2 łyżki płatków drożdżowych lub 2 łyżki masła orzechowego
-
5 łyżek oliwy (jeśli używasz masła orzechowego - możesz dać mniej)
-
2-3 łyżki przegotowanej lub butelkowanej wody
-
⅔ łyżeczki soli
-
⅔ łyżeczki pieprzu
-
⅔ łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
-
opcjonalnie: ulubione zioła do smaku - orgeano lub zioła prowansalskie lub bazylia (suszone lub świeże)
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Liście rzodkiewki dokładnie opłukujemy w sitku pod zimną bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski i zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut, po czym znowu płuczemy pod bieżącą wodą - ma to służyć wypłukaniu piasku i namoczeniu liści.
-
Składniki pesto (opłukane liście rzodkiewki, czosnek, pestki, płatki drożdżowe lub masło orzechowe, oliwę, przyprawy) oprócz wody umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (gładszej lub z drobinkami). Wody dolewawamy w zależności od preferowanej konsystencji pesto.
-
Rzodkiewki kroimy w plasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju na patelni przez 2-4 minuty, mieszając i przewracając je na drugą stronę.
-
Makaron podajemy z pesto oraz z podsmażonymi plastrami rzodkiewki, danie można dodatkowo posypać pestkami lub orzechami i polać oliwą.