Noodle z brokułem, papryką i boczniakami
Makarony z warzywami w stylu azjatyckim są świetną opcją obiadową. Lekkie, pełne warzyw, bogate w smaku i szybkie do zrobienia.
Polecam eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu, warzywami i sosami!
Składniki
- 300g noodli (u mnie gryczany makaron soba, może być też ryżowy, udon lub inny)
- 1 brokuł
- 2 papryki
- 250g boczniaków lub pieczarek
- 1 cebula (dowolna, u mnie czerwona) lub kawałek pora
- duży kawałek imbiru (u mnie długości kciuka i o szerokości dwóch kciuków, może być trochę mniejszy)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżka tahini
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy/klonowego
- sok z ½ cytryny (można zastąpić 1 łyżką octu ryżowego, winnego lub jabłkowego)
- ½-1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki w proszku (u mnie lekko czubata łyżeczka płatków chilli)
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- do podania: 3-4 łyżki sezamu (u mnie pół na pół jasny i czarny), listki kolendry lub posiekany szczypiorek
Instrukcje
-
Przygotowujemy sos: imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki, mieszamy z sosem sojowym, tahini, cukrem lub syropem z agawy/klonowym, sokiem z cytryny lub octem, płatkami chilli lub ostrą papryką w proszku i wodą. Mieszamy porządnie widelcem lub łyżką lub blendujemy.
-
Makaron gotujemy według instrukcji (ja makaron soba gotowałam 3 minuty, po czym odcedziłam i przelałam zimną wodą). Żeby uniknąć sklejania się makaronu, można wymieszać go w misce lub garnku z 1 łyżką oleju.
-
Warzywa kroimy: brokuły na różyczki, a następnie na mniejsze kawałki, paprykę w paski i na mniejsze kawałki, boczniaki w paski, cebulę w pióra (lub pora w talarki).
-
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i cebulę lub pora, smażymy 3 minuty.
-
Dodajemy paprykę i boczniaki, smażymy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy brokuł jest dla nas wystarczająco miękki, jeśli nie - trzymamy danie na zmniejszonym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na patelnię wlewamy sos i mieszamy przez 1-2 minuty.
-
Makaron i warzywa podajemy posypane sezamem i listkami kolendry lub posiekanym szczypiorkiem.