(Walentynkowe) Burgery buraczane

Kategorie specjalne

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Te niepozorne warzywa korzeniowe kryją w sobie mnóstwo możliwości. Bo można je upiec, zrobić z nimi curry, barszcz, a nawet koktajl. Albo zrobić takie kozackie, wegańskie burgery.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 50g kaszy jaglanej (½ standardowego woreczka) - 1 szklanka ciasno upchana ugotowaną kaszą
  • 1 średni burak (250-270g) - 2 szklanki startego na średnich oczkach buraka
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki mąki (pszenna, może być mieszanka mąk bezglutenowych, może być pół na pół pszenna i gryczana) + ew. kilka łyżek więcej
  • 1 łyżka musztardy ALBO 1 łyżka chrzanu/ćwikły ALBO i musztarda i chrzan
  • 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić dać ½ łyżeczki soli i 2 łyżki wody)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (albo o ¼ łyżeczki więcej pieprzu ziołowego i ¾ łyżeczki innych przypraw np. słodkiej papryka, wędzona papryka, kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka majeranku (można zastąpić innymi suszonymi ziołami np. oregano)
  • 2 łyżeczki czarnuszki (można pominąć albo użyć sezamu)
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną gotujemy 15-20 minut i odsączamy z wody na sitku. Buraka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • Ugotowaną i przestudzoną przez 10 minut kaszę jaglaną, startego buraka i wszystkie pozostałe składniki (pestki słonecznika, mąka, sos sojowy, musztarda, chrzan, przyprawy) umieszczamy w dużej misce lub garnku. Masę mieszamy i ugniatamy rękami.
  • Sprawdź konsystencję masy. Powinna być lepiąca, gęsta, ale nie bardzo twarda. Konsystencję regulujemy dodając 1-3 łyżki wody jeśli jest za twarda lub 1-2 łyżki mąki, jeśli jest za rzadka. Masę możesz przygotować kilka godzin/dzień wcześniej i odstawić do lodówki, wówczas burgery będą się łatwiej lepiły i smażyły.
  • Przepłukanymi w wodzie, wilgotnymi dłońmi nabieramy garść masy i formujemy burgery, mi wychodzą 4 duże burgery lub 5 średnich. Dłonie zwilżamy przed uformowaniem każdego kolejnego burgera - ułatwia to ich lepienie i umożliwia uformowanie zgrabnych, okrągłych burgerów.
  • Burgery smażymy na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) na 2 łyżkach oleju po 4-5 minut z każdej strony. Jeśli masz problemy z przyklejaniem burgerów do patelni i ich przewracaniem - do pozostałej masy dodaj mąki, wymieszaj porządnie i spróbuj ponownie smażyć. Przed smażeniem kolejnej partii dolewamy 1-2 łyżki oleju na patelnię. Burgery można ponownie odgrzewać.
  • Ja burgery podaję w bułce z wegańskim majonezem (od jakiegoś czasu różne marki można dostać w dyskontach, super- i hipermarketach, można też zrobić domowy), musztardą, sałatą, ogórkiem, a w wersji premium z plastrem wegańskiego sera Violife. Można je też zajadać z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!

Komentarze:

  1. Czy burgery można po usmażeniu zamrozić? Z góry dziekuje za odpowiedz

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Jak najbardziej, nadają się do mrożenia i rozmrażania :). Pozdrawiam! Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close