udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegański barszcz ukraiński

Jeśli lubicie zupy, w których łycha stoi – to jest przepis dla was. Dla tego ogromnego gara zupy warto ugotować prawilny domowy bulion warzywny. Barszcz ukraiński szczególnie polecam zimową porą – kiedy tanich bulw na straganach dostatek (a innych warzyw niekoniecznie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

3-4 buraki (ok. 700-800g)
2 marchewki (ok. 300-350g)
4 ziemniaki (ok. 600-700g)
1 większa cebula lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów (można pominąć)
½ natki pietruszki do podania (można pominąć)
2 puszki fasoli czerwonej lub białej (albo ok. 480g ugotowanej fasoli jaś)
50g koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki)
sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
2,5l bulionu warzywnego albo 2l bulionu i 2 szklanki wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka wędzonej papryki albo 3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka lubczyku (można spróbować pominąć albo dać więcej majeranku i oregano)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Instrukcje

1
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plasterki, buraki (poza jednym odłożonym) kroimy w cienkie plasterki, a potem plasterki na podłużne słupki. Jednego buraka ścieramy na grubych oczkach tarki. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
2
W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę i słupki buraka i podsmażamy 7 minut mieszając co jakiś czas.
3
Dodajemy marchew. Dusimy mieszając przez 5 minut.
4
Do garnka dodajemy czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy startego na tarce buraka i suszone grzyby. Dodajemy wędzoną paprykę i suszone zioła.
5
Wlewamy 2,5l bulionu albo 2l bulionu i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, jeśli mamy pokrywkę na garnek to go przykrywamy. Zmniejszamy gaz na tyle, żeby zupa lekko się gotowała (u mnie czwórka bez przykrywki lub trójka z przykrywką) i gotujemy 20 minut.
6
Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
7
Na końcu dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą (albo ugotowaną) fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet, mieszamy.
8
Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodając ich więcej do smaku. Cieszymy się, że nagotowaliśmy szalone ilości zupy i czym prędzej przystępujemy do pałaszowania. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode