udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afrykańska zupa orzechowa

Zupa idealna dla leniuchów i łasuchów. Do jej przygotowania nie jest potrzebny bulion. Łycha w niej staje i śmiało można ją potraktować jako danie obiadowe. A połączenie masła orzechowego i pomidorów jest zwyczajnie genialne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

50-100g ryżu w zależności od tego, jak treściwą chcemy uzyskać zupę
1l wody i 2 łyżki sosu sojowego (lub 1l bulionu warzywnego)
1 puszka pomidorów krojonych (400g) albo 400-500ml passaty
2 średnie marchewki lub 1 duży batat albo 2 małe bataty
1-2 papryki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry (można zastąpić ½ łyżeczki kurkumy i po szczypcie kolendry, gałki muszkatołowej, kardamonu, pieprzu, ew. kminku)
½ łyżeczki kuminu (można pominąć, a w zamian dać o ½ łyżeczki więcej przyprawy curry)
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki imbiru w proszku (można dać świeży, łyżeczkę startego na tarce)
¼ łyżeczki ostrej papryki/chili w proszku
½ łyżeczki soli
4-5 czubatych łyżek masła orzechowego
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
do podania: prażone orzeszki ziemne (niesolone), szczypiorek/świeża kolendra/natka pietruszki

Instrukcje

1
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (mają być cienkie po to, żeby szybciej się ugotowały) - lub jeśli używamy batata, obieramy go i kroimy w niewielką kostkę. Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę.
2
W garnku na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchewkę (lub batata) i smażymy 6-7 minut. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę i smażymy 5 minut.
3
Dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, ew. Imbir, kumin (lub więcej curry), ostrą paprykę, sól. Mieszamy i zmniejszamy nieco gaz (u mnie do piątki).
4
Do garnka wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Wlewamy bulion albo wodę i 2 łyżki sosu sojowego. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż.
5
Masło orzechowe przekładamy do miseczki, wlewamy do niej kilka łyżek zupy. Rozrabiamy do połączenia składników. Dodajemy do zupy i mieszamy, dodatek masła orzechowego sprawi, że zupa się “zabieli”.
6
Zupę podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem warto ją posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą zieleniną.
    • Joanna
    • 17 grudnia 2020
    Odpowiedz

    Zrobię na pewno. Tylko w przepisie jest błąd: w instrukcjach wspomniany jest batat a w składnikach go nie ma.

      • mlenarciak
      • 17 grudnia 2020
      Odpowiedz

      Dziękuję za czujność i wyłapanie błędu! Moją intencją było podanie batata jako alternatywy dla marchewki. Dodałam odpowiednie adnotacje w liście przepisów. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
      Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode