Zupa brokułowo-batatowa z pesto

Zupa jak marzenie – zbilansowana, niebanalna za sprawą dodatku pesto, rozgrzewająca kolorem i smakiem w szaro-burą zimę. Polecam!
Składniki
- 1 brokuł (500g)
- 1-2 bataty (500g)
- ½ pora lub 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g ugotowanej ciecierzycy (kupna z zalewy 1 dużego słoika lub domowo namoczona i ugotowana z ok. 170g suchej ciecierzycy)
- 1,5l bulionu warzywnego (u mnie woda i 2 łyżki kupnej warzywnej pasty bulionowej)
- po ⅔ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy
- 50-100ml roślinnej śmietanki (u mnie sojowa, może być owsiana lub kokosowa, albo 4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego)
- 5 łyżek wegańskiego pesto: bazylii, z suszonych pomidorów lub ostrego z chili (u mnie kupne z chili)
- do podania: kilka łyżek posiekanego koperku i szczypiorku, świeżo mielony pieprz
Instrukcje
-
Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuła kroimy na małe kawałki. Pora myjemy dokładnie i kroimy (ja użyłam środkowej części pora). Czosnek siekamy drobno.
-
W dużym garnku rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy pora, bataty czosnek, smażymy 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wsypujemy przyprawy, mieszamy.
-
Do garnka wrzucamy brokuła, zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy pokrywką, zupę zagotowujemy lekko. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 12-15 minut, do uzyskania odpowiednio miękkich warzyw.
-
Do zupy dodajemy ugotowaną/odsączoną z zalewy ciecierzycę, gotujemy 2 minuty. Wyłączamy palnik. Do zupy wlewamy roślinną śmietankę, mieszamy.
-
Serwując zupę, do miski wlewamy zupę, a z wierzchu ozdabiamy ją kleksami pesto i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
-
Smacznego!