Zupa brokułowo-batatowa z pesto

Danie

Kategorie specjalne

,

Zupa jak marzenie – zbilansowana, niebanalna za sprawą dodatku pesto, rozgrzewająca kolorem i smakiem w szaro-burą zimę. Polecam!

Porcje 4-5

Składniki

  • 1 brokuł (500g)
  • 1-2 bataty (500g)
  • ½ pora lub 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (kupna z zalewy 1 dużego słoika lub domowo namoczona i ugotowana z ok. 170g suchej ciecierzycy)
  • 1,5l bulionu warzywnego (u mnie woda i 2 łyżki kupnej warzywnej pasty bulionowej)
  • po ⅔ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 50-100ml roślinnej śmietanki (u mnie sojowa, może być owsiana lub kokosowa, albo 4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego)
  • 5 łyżek wegańskiego pesto: bazylii, z suszonych pomidorów lub ostrego z chili (u mnie kupne z chili)
  • do podania: kilka łyżek posiekanego koperku i szczypiorku, świeżo mielony pieprz

Instrukcje

  • Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuła kroimy na małe kawałki. Pora myjemy dokładnie i kroimy (ja użyłam środkowej części pora). Czosnek siekamy drobno.

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

  • W dużym garnku rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy pora, bataty czosnek, smażymy 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wsypujemy przyprawy, mieszamy.

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

  • Do garnka wrzucamy brokuła, zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy pokrywką, zupę zagotowujemy lekko. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 12-15 minut, do uzyskania odpowiednio miękkich warzyw.

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

  • Do zupy dodajemy ugotowaną/odsączoną z zalewy ciecierzycę, gotujemy 2 minuty. Wyłączamy palnik. Do zupy wlewamy roślinną śmietankę, mieszamy.

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

  • Serwując zupę, do miski wlewamy zupę, a z wierzchu ozdabiamy ją kleksami pesto i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

  • Smacznego!

    Zupa brokułowo-batatowa z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close