Wegańska zupa ogórkowa

Kategorie specjalne

Porcje 5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 2 większe marchewki
  • 1 niewielka lub ½ większej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g kiszonych ogórków (u mnie 1 opakowanie kiszonych ogórków) i ½ szklanki wody z ogórków
  • 1-1,5 kostki tofu naturalnego (180-270g)
  • 1,75l bulionu warzywnego lub woda + 3 łyżki pasty bulionowej (warzywnej)
  • 150-200ml wegańskiej śmietanki lub mleka kokosowego (ja użyłam śmietanki sojowej)
  • po ⅓-½ łyżeczki: pieprzu, majeranku, kurkumy
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: ½ pęczka szczypiorku, ew. świeżo mielony pieprz

Instrukcje

  • Przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Marchew kroimy w kosteczkę lub półtalarki.
  • W garnku na średniej mocy palnika rozgrzewamy olej do smażenia. Wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy 5-6 minut. W międzyczasie w innym garnku zagotowujemy bulion lub wodę (jeśli używamy bulionu w paście).

    Wegańska zupa ogórkowa

  • Do smażących się warzyw dorzucamy ziemniaki, smażymy 1-2 minuty. Warzywa zalewamy gorącym bulionem lub gorącą wodą i dodajemy pastę bulionową, dodajemy czosnek. Gotujemy 10 minut na niewielkiej mocy palnika.

    Wegańska zupa ogórkowa

  • Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki. Dorzucamy je do zupy. Gotujemy 5 minut.

    Wegańska zupa ogórkowa

  • Tofu kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dolewamy ½ szklanki wody z ogórków kiszonych.
  • Śmietankę roślinną rozrabiamy z chochlą gorącego bulionu w misce. Wlewamy do zupy i mieszamy. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Ja doprawiłam zupę pieprzem, kurkumą i majerankiem.

    Wegańska zupa ogórkowa

  • Gorącą zupę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie z świeżo mielonym pieprzem. Ja zupę podałam z grillowanym pieczywem i wegańskim serem z nerkowców. Smacznego!

    Wegańska zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close