Wegańska zupa ogórkowa
Składniki
- 500g ziemniaków
- 2 większe marchewki
- 1 niewielka lub ½ większej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400g kiszonych ogórków (u mnie 1 opakowanie kiszonych ogórków) i ½ szklanki wody z ogórków
- 1-1,5 kostki tofu naturalnego (180-270g)
- 1,75l bulionu warzywnego lub woda + 3 łyżki pasty bulionowej (warzywnej)
- 150-200ml wegańskiej śmietanki lub mleka kokosowego (ja użyłam śmietanki sojowej)
- po ⅓-½ łyżeczki: pieprzu, majeranku, kurkumy
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: ½ pęczka szczypiorku, ew. świeżo mielony pieprz
Instrukcje
-
Przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Marchew kroimy w kosteczkę lub półtalarki.
-
W garnku na średniej mocy palnika rozgrzewamy olej do smażenia. Wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy 5-6 minut. W międzyczasie w innym garnku zagotowujemy bulion lub wodę (jeśli używamy bulionu w paście).
-
Do smażących się warzyw dorzucamy ziemniaki, smażymy 1-2 minuty. Warzywa zalewamy gorącym bulionem lub gorącą wodą i dodajemy pastę bulionową, dodajemy czosnek. Gotujemy 10 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki. Dorzucamy je do zupy. Gotujemy 5 minut.
-
Tofu kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dolewamy ½ szklanki wody z ogórków kiszonych.
-
Śmietankę roślinną rozrabiamy z chochlą gorącego bulionu w misce. Wlewamy do zupy i mieszamy. Kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Ja doprawiłam zupę pieprzem, kurkumą i majerankiem.
-
Gorącą zupę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie z świeżo mielonym pieprzem. Ja zupę podałam z grillowanym pieczywem i wegańskim serem z nerkowców. Smacznego!