Spaghetti tofu bolognese z kurkami

Kategorie specjalne

Klasyczne spaghetti tofu bolognese w jesiennej wersji – z dodatkiem żółto-rdzawych kurek.

A jeśli zaliczasz się do grona fanów makaronu, to u mnie znajdziesz furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese, makaron z sosem szpinakowym i tofu, makaron z warzywami i kukurydzą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, lub taki zielony misz-masz. A także ekspresowe makarony z pesto ze szpinaku, lub z brokuła. Albo ten topowy przepis Warzywizmu, który zbiera mnóstwo oh’ów i ah’ów!

Porcje 3
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 250-300g makaronu spaghetti (u mnie pszenne pełnoziarniste)
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 200g kurek
  • 450-500g świeżych pomidorów (u mnie 3 pomidory) lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula lub ½ średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilkanaście listków świeżej bazylii albo natki pietruszki (albo miks bazylii i natki pietruszki)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można użyć oregano)
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Kurki oczyszczamy - opłukujemy je pod wodą, a następnie każdego grzybka z osobna oczyszczamy z ziemi za pomocą małego nożyka. Ponownie je opłukujemy, a następnie kładziemy na papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy, aby ociekły z wody.
  • Umyte i osuszone kurki smażymy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut, obracając je delikatnie, tak aby były obsmażone z obu stron, pod koniec solimy ½ łyżeczki soli. Kurki odkładamy do miseczki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, pomidory kroimy w kostkę. Wędzone tofu kruszymy rękami lub rozgniatamy za pomocą widelca na drobno.
  • Na patelni na średnim ogniu (szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty mieszając. Dodajemy pokruszone tofu, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy - sos sojowy, paprykę wędzoną, słodką i ostrą, zioła prowansalskie, mieszamy całość.
  • Doprowadzamy do zagotowania się pomidorów, a następnie zmniejszamy moc palnika (do piątki bez przykrycia lub czwórki, jeśli używamy pokrywki na patelnię). Pomidory dusimy przez około 7-10 minut. Na koniec sos doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (jeśli nie jest dla Ciebie wystarczająco słony za sprawą sosu sojowego).
  • Ugotowany makaron serwujemy z sosem i kurkami. Serwując porcję można wyłożyć makaron, na niego sos i kilka kurek, albo zmieszać ze sobą w garnku makaron z sosem i kurkami, a następnie posypać bazylią/natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close