Spaghetti tofu bolognese z kurkami
Klasyczne spaghetti tofu bolognese w jesiennej wersji – z dodatkiem żółto-rdzawych kurek.
A jeśli zaliczasz się do grona fanów makaronu, to u mnie znajdziesz furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese, makaron z sosem szpinakowym i tofu, makaron z warzywami i kukurydzą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, lub taki zielony misz-masz. A także ekspresowe makarony z pesto ze szpinaku, lub z brokuła. Albo ten topowy przepis Warzywizmu, który zbiera mnóstwo oh’ów i ah’ów!
Składniki
- 250-300g makaronu spaghetti (u mnie pszenne pełnoziarniste)
- 1 kostka wędzonego tofu
- 200g kurek
- 450-500g świeżych pomidorów (u mnie 3 pomidory) lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula lub ½ średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilkanaście listków świeżej bazylii albo natki pietruszki (albo miks bazylii i natki pietruszki)
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można użyć oregano)
- ½ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Kurki oczyszczamy - opłukujemy je pod wodą, a następnie każdego grzybka z osobna oczyszczamy z ziemi za pomocą małego nożyka. Ponownie je opłukujemy, a następnie kładziemy na papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy, aby ociekły z wody.
-
Umyte i osuszone kurki smażymy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut, obracając je delikatnie, tak aby były obsmażone z obu stron, pod koniec solimy ½ łyżeczki soli. Kurki odkładamy do miseczki.
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, pomidory kroimy w kostkę. Wędzone tofu kruszymy rękami lub rozgniatamy za pomocą widelca na drobno.
-
Na patelni na średnim ogniu (szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty mieszając. Dodajemy pokruszone tofu, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy - sos sojowy, paprykę wędzoną, słodką i ostrą, zioła prowansalskie, mieszamy całość.
-
Doprowadzamy do zagotowania się pomidorów, a następnie zmniejszamy moc palnika (do piątki bez przykrycia lub czwórki, jeśli używamy pokrywki na patelnię). Pomidory dusimy przez około 7-10 minut. Na koniec sos doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (jeśli nie jest dla Ciebie wystarczająco słony za sprawą sosu sojowego).
-
Ugotowany makaron serwujemy z sosem i kurkami. Serwując porcję można wyłożyć makaron, na niego sos i kilka kurek, albo zmieszać ze sobą w garnku makaron z sosem i kurkami, a następnie posypać bazylią/natką pietruszki.