udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron ze smażonym bakłażanem, papryką i kukurydzą

Makaron z podsmażonymi warzywami i błyskawicznym w przygotowaniu sosem. Dużo warzyw i to dobrze doprawionych. Chyba zatęskniłam do takich smaków, bo zrobiłam go dwa razy w przeciągu dwóch tygodni, a to nie zdarza mi się często :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g makaronu (u mnie fusilli pełnoziarnisty)
1 średni bakłażan
2 papryki
1 czerwona cebula (można zastąpić żółtą)
½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie (ok. 9 połówek i 4 łyżki oleju z zalewy)
½ puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. ¾ małego słoiczka)
4 łyżki tahini
⅔ szklanki wody
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
⅓ łyżeczki papryki ostrej
⅓ łyżeczki papryki wędzonej (można pominąć)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
do podania: garść natki pietruszki lub posiekane listki bazylii

Instrukcje

1
Bakłażana kroimy w plastry, a potem na mniejsze kawałki, obsypujemy solą i zostawiamy na sitku na 10 minut. W tym czasie puści nieco soku, co pozbawi bakłażana goryczki. Po 10 minutach opłukujemy bakłażana z soli i soku pod bieżącą wodą.
2
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (ja mój gotowałam 10 minut).
3
Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę, paprykę na niewielkie kawałki. Czosnek siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a suszone pomidorki kroimy w paseczki. Na patelni na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Wrzucamy bakłażana i cebulę. Smażymy 5 minut mieszając.
4
Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czosnek i paprykę. Smażymy 4-5 minut, mieszając. Na patelnię dodajemy przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, ostrą i ew. wędzoną paprykę, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i pokrojone suszone pomidorki. Wlewamy ocet balsamiczny. Mieszamy całość. Wlewamy 3-4 łyżki wody, mieszamy. Sprawdzamy bakłażana i paprykę - jeśli jest taka potrzeba, trzymamy je jeszcze chwilę na palniku, można zmniejszyć nieco gaz (do piątki).
5
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, tahini i wodę (może być woda z gotowania makaronu) dopóki ie stworzą sosu o gładkiej konsystencji. Makaron mieszamy z sosem z koncentratu pomidorowego i tahini, a następnie mieszamy z warzywami. Dodajemy posiekaną zielenię - natkę pietruszki albo bazylię i podajemy. Smakuje na ciepło i na zimno!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode