udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z kalafiorowym sosem (à la alfredo)

To coś dla wielbicieli makaronu. Sos bazujący na gotowanym kalafiorze i nerkowcach jest delikatny, „chmurkowaty” i rozpływa się w ustach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

700-750g makaronu (półtorej standardowej paczki makaronu)
1 średni kalafior (ok. 950g-1kg przed obraniem, 800g waga samych różyczek)
1 szklanka nerkowców (ok. 130g)
¼ szklanki płatków drożdżowych (5 łyżek)
sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżek)
3 ząbki czosnku
½-¾ szklanki mleka roślinnego albo (jak u mnie) łyżeczka tahini/masła orzechowego i ½-¾ szklanki wody albo po prostu woda
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 garści (ok. 50g) orzeszków piniowych albo orzechów włoskich
3 łyżki oleju (opcjonalnie do obsmażenia liści kalafiora i kilku plastrów różyczek kalafiora do dekoracji)
opcjonalnie: pieprz (mielony albo świeżo mielony)

Instrukcje

1
Kalafiora myjemy, a następnie twarde zewnętrzne liście odcinamy i wyrzucamy, a małe, delikatne listki tuż przy główce kalafiora opcjonalnie możemy opcjonalnie i podsmażyć na oleju do dekoracji (polecam). Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.
2
W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 3 litry). Jedną szklanką zagotowanej wody zalewamy umieszczone w miseczce nerkowce. Do pozostałej w garnku wody wrzucamy kalafiora i gotujemy ok. 15 minut albo do czasu zmięknięcia kalafiora - kalafior ma być miękki, taki żeby gładko wchodził w niego widelec, ale nie rozgotowany. Kilka różyczek kalafiora możemy odłożyć do przesmażenia razem z listkami do dekoracji dania.
3
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 8 minut).
4
Przygotowujemy dekorację dania. Na suchej patelni na średnim ogniu podprażamy przez 2-3 minuty orzeszki piniowe lub włoskie. Na tym etapie możemy też przesmażyć delikatne wewnętrzne listki kalafiora oraz pokrojone na plasterki odłożone różyczki kalafiora - na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy listki oraz plasterki kalafiora, smażymy przez kilka minut mieszając, do ich zarumienienia.
5
Ugotowanego kalafiora odcedzamy, a następnie umieszczamy w garnku lub w dużym pojemniku blendera. Dodajemy wymoczone w gorącej wodzie i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól. Blendujemy (ja blenduję ręcznym blenderem) do uzyskania gęstej papki.
6
Dodajemy po trochu mleka roślinnego albo dodajemy łyżeczkę tahini/masła orzechowego i po trochu dolewamy wody (najpierw ⅓ szklanki, potem w razie potrzeby więcej) i blendujemy do uzyskania gładkiego, ‘chmurkowatego’ sosu.
7
Makaron mieszamy z sosem. Po wyłożeniu dania do talerzy wierzch dekorujemy przesmażonymi plasterkami różyczek i listkami kalafiora, posypujemy orzeszkami piniowymi/włoskimi. Danie możemy też posypać pieprzem. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode