Chana masala, czyli ciecierzyca w przyprawach

Składniki

,

Kategorie specjalne

,

Proste danie z Indii, nad którym się nie napracujesz. Wystarczy kilka przypraw, umiejętność krojenia cebuli i mieszania zawartością patelni.

Jeśli szukasz innych wegańskich dań kuchni świata, zapraszam po więcej przepisów.

A jeśli szukasz innych pomysłów na ciecierzycę, polecam zwłaszcza ciecierzycę w pomidorach, klopsy z ciecierzycy i kukurydzy, przepis na domowe falafele, pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy ze szczypiorkiem, a na błyskawiczny obiad – takiego prostego stir-fry’a.

 

 

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g ryżu
  • 1 duży słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy, niecałe 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 niewielka cebula albo ½ dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku (1 łyżka czosnku po starciu na tarce)
  • 3-4 cm kawałek imbiru (1 łyżka imbiru po starciu na tarce)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej albo w ziarenkach starej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić: ⅓ łyżeczki kuminu oraz po szczypcie: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu)
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • ¼-¾ łyżeczki chili/ostrej papryki proszku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego/kokosowego/syropu z agawy lub klonowego albo białego cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 75-100ml wody (⅓-½ szklanki)

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i zmniejszamy ogień (u mnie piątka). Smażymy 5 minut mieszając, do zeszklenia cebuli.
  • Do cebuli czosnek i imbir, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, garam masala, chili i kurkumę. Mieszamy przez 2 minuty pilnując, aby przyprawy się nie spaliły, można obniżyć nieco gaz palnika (do czwórki).
  • Na patelnię dodajemy ciecierzycę, pomidory krojone z puszki, wodę oraz łyżkę cukru. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (trójka-czwórka) przez 15 minut (w międzyczasie gotujemy ryż), a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ryżem, limonką i ew. świeżymi listkami kolendry.

Komentarze:

  1. A woda do czego?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Dzięki za spostrzegawczość :). Wodę dodajemy razem z krojonymi pomidorami. Pozdrawiam!

  2. Robiłam z soczewicą zamiast ciecierzycy, bo druga połówka nie lubi. Wyszło super. Następnym razem z kaszą gryczaną zamiast ryżu będę robić. Dzięki za przepis, zapisuję go sobie!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Super to słyszeć :). Świetny pomysł z wymianą strączków, grunt to żeby jedzący byli zadowoleni :D. A kasza gryczana jako królową kasz, polski superfood brzmi jak fajny dodatek i do tego dania :). Pozdrawiam!

      1. Ja myślę, że to może być ogólnie mega baza do wielu rzeczy, korci mnie, żeby sobie po prostu zachować bazę i pokombinować z innymi strączkami czy nawet warzywami typu papryka 😀 cieszę się, że znalazłam Twojego bloga, bo pomysły na bezmięsne dania powoli się kończą.

        1. Gosia@Warzywizm Author says:

          Bardzo miło mi to słyszeć – że mój Warzywizm jest dla Ciebie inspiracją :). A propos tego przepisu – ja ostatnio zrobiłam dal z grochu i wyszedł wspaniały, będzie niebawem przepis. To danie w podobnym stylu, no i właśnie z innym strączkiem – grochem. Pozdrawiam!

  3. A ostra papryka na którym etapie jest dodawana?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Proponuję w kroku 3, razem ze wszystkimi przyprawami :). Nie wiem, czy jest to zrozumiałe – w przepisie jest „¼-¾ łyżeczki chili/ostrej papryki proszku”, czyli albo chili albo ostrej papryki według stanu posiadania i preferencji :). Pozdrawiam!

  4. Korneliusz says:

    Czy kasza pęczak albo ryż brązowy będą odpowiednie do tego dania?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Oczywiście, według mnie każda z tych propozycji jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, jeśli lubisz te źródła węglowodanów :). Pozdrawiam!

  5. Robiłaś może chanę z mlekiem kokosowym? Która wersja wg Ciebie lepsza? 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Nie pamiętam, czy robiłam stricte chana masalę z mleczkiem kokosowym, ale na pewno zdarzyło mi się robić sosy na bazie pomidorów i mleczka kokosowego z ciecierzycą (i warzywami) i mam o nich jak najlepsze zdanie, więc czemu by nie! Mogę polecić inny przepis z bloga na dal z czerwonej soczewicy, w składzie którego jest passata pomidorowa oraz właśnie mleczko kokosowe: https://www.warzywizm.pl/dal-z-czerwonej-soczewicy/. Pozdrawiam! 🙂

      1. Dziękuję <3 Masz świetne przepisy. Będę stałym bywalcem Twojego bloga 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close