Chana masala, czyli ciecierzyca w przyprawach

Proste danie z Indii, nad którym się nie napracujesz. Wystarczy kilka przypraw, umiejętność krojenia cebuli i mieszania zawartością patelni.
Jeśli szukasz innych wegańskich dań kuchni świata, zapraszam po więcej przepisów.
A jeśli szukasz innych pomysłów na ciecierzycę, polecam zwłaszcza ciecierzycę w pomidorach, klopsy z ciecierzycy i kukurydzy, przepis na domowe falafele, pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy ze szczypiorkiem, a na błyskawiczny obiad – takiego prostego stir-fry’a.
Składniki
- 200g ryżu
- 1 duży słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy, niecałe 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 niewielka cebula albo ½ dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku (1 łyżka czosnku po starciu na tarce)
- 3-4 cm kawałek imbiru (1 łyżka imbiru po starciu na tarce)
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kolendry (mielonej albo w ziarenkach starej w moździerzu)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić: ⅓ łyżeczki kuminu oraz po szczypcie: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu)
- ¾ łyżeczki kurkumy
- ¼-¾ łyżeczki chili/ostrej papryki proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego/kokosowego/syropu z agawy lub klonowego albo białego cukru
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 75-100ml wody (⅓-½ szklanki)
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i zmniejszamy ogień (u mnie piątka). Smażymy 5 minut mieszając, do zeszklenia cebuli.
-
Do cebuli czosnek i imbir, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, garam masala, chili i kurkumę. Mieszamy przez 2 minuty pilnując, aby przyprawy się nie spaliły, można obniżyć nieco gaz palnika (do czwórki).
-
Na patelnię dodajemy ciecierzycę, pomidory krojone z puszki, wodę oraz łyżkę cukru. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (trójka-czwórka) przez 15 minut (w międzyczasie gotujemy ryż), a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ryżem, limonką i ew. świeżymi listkami kolendry.
A woda do czego?
Cześć! Dzięki za spostrzegawczość :). Wodę dodajemy razem z krojonymi pomidorami. Pozdrawiam!
Robiłam z soczewicą zamiast ciecierzycy, bo druga połówka nie lubi. Wyszło super. Następnym razem z kaszą gryczaną zamiast ryżu będę robić. Dzięki za przepis, zapisuję go sobie!
Cześć! Super to słyszeć :). Świetny pomysł z wymianą strączków, grunt to żeby jedzący byli zadowoleni :D. A kasza gryczana jako królową kasz, polski superfood brzmi jak fajny dodatek i do tego dania :). Pozdrawiam!