Lekki makaron strączkowy z warzywami

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

, ,

Lekki, a zarazem ciekawy i przyjemny w smaku, pełen białka makaron strączkowy z warzywami. Na szybki wegański obiad o świetnych wartościach odżywczych!

Porcje 2
Cook Time 20 mins

Składniki

  • 125g makaronu strączkowego (np. z czerwonej soczewicy)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia albo ½ średniej
  • 1 papryka dowolnego koloru (u mnie biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, oregano lub bazylii
  • 50-100ml roślinnej śmietanki (albo 1 łyżeczka tahini/masła orzechowego zblendowana z ⅓ szklanki wody)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • do podania: świeża bazylia, 1 pomidor

Instrukcje

  • Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie cukinię.

    Lekki makaron strączkowy z warzywami

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (uwaga: makarony strączkowe gotuje się krótko, często ok. 5 minut).

    Lekki makaron strączkowy z warzywami

  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę i smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy 4 minuty.

    Lekki makaron strączkowy z warzywami

  • Czosnek obieramy i siekamy. Dolewamy 1 łyżkę oliwy, czosnek wrzucamy na patelnię, mieszamy. Wsypujemy sypkie przyprawy łącznie z płatkami drożdżowymi, mieszamy. Wlewamy roślinną śmietankę i mieszamy, po czym zdejmujemy patelnię z palnika.

    Lekki makaron strączkowy z warzywami

  • Makaron mieszamy z warzywami. Danie polecam podawać ze świeżą bazylią i/lub pomidorem.

    Lekki makaron strączkowy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close