Lekki makaron strączkowy z warzywami
Lekki, a zarazem ciekawy i przyjemny w smaku, pełen białka makaron strączkowy z warzywami. Na szybki wegański obiad o świetnych wartościach odżywczych!
Składniki
- 125g makaronu strączkowego (np. z czerwonej soczewicy)
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia albo ½ średniej
- 1 papryka dowolnego koloru (u mnie biała)
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, oregano lub bazylii
- 50-100ml roślinnej śmietanki (albo 1 łyżeczka tahini/masła orzechowego zblendowana z ⅓ szklanki wody)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2-3 łyżki oliwy
- do podania: świeża bazylia, 1 pomidor
Instrukcje
-
Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie cukinię.
-
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (uwaga: makarony strączkowe gotuje się krótko, często ok. 5 minut).
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę i smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy 4 minuty.
-
Czosnek obieramy i siekamy. Dolewamy 1 łyżkę oliwy, czosnek wrzucamy na patelnię, mieszamy. Wsypujemy sypkie przyprawy łącznie z płatkami drożdżowymi, mieszamy. Wlewamy roślinną śmietankę i mieszamy, po czym zdejmujemy patelnię z palnika.
-
Makaron mieszamy z warzywami. Danie polecam podawać ze świeżą bazylią i/lub pomidorem.