Kleisty kalafior (sticky cauliflower)

Składniki

Kategorie specjalne

Sezon na kalafiora trwa. Jak podejść do przyrządzenia tego warzywa? Można go upiec lub podać z zasmażką w zdrowszej wersji. Można też sięgnąć do kuchni ajzatyckiej i zanurzyć kalafiora w kleistym, słodko-słono-kwaśnym sosie. Podajmy go z ryżem i mnóstwem szczypiorku i szybki obiad na resztę tygodnia gotowy.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 200g ryżu
  • ⅓-⅖ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego/z agawy
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka (około 20-25g przed obraniem, 15-20g po obraniu)
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku (lub nieco więcej jeśli lubicie ostrość)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego/słonecznikowego
  • do podania: 2 łyżki sezamu, 2 garści posiekanego szczypiorku

Instrukcje

  • Kalafiora dzielimy na różyczki, a następnie na mini-różyczki. Ja robiłam to palcami, rwąc kalafiora, ale można użyć noża.
  • Zagotowujemy garnek wody, dodajemy do niej łyżkę cukru (dzięki niemu kalafior nie będzie gorzki), dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy przez 7-8 minut, żeby kalafior pozostał al dente, (według mnie wówczas jest najlepszy), a następnie na sitku przelewamy bieżącą zimną wodą.
  • Jeśli kalafiora zamierzamy podać z ryżem, w międzyczasie gotujemy też ryż (ja biały ryż gotuję około 12 minut).
  • Przygotowujemy sos. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) olej i wrzucamy czosnek i imbir, podsmażamy 1 minutę. W misce mieszamy wszystkie płynne składniki: sos sojowy, syrop klonowy/z agawy, ocet ryżowy, wodę i dodajemy mąkę kukurydzianą oraz chilli. Mieszamy widelcem lub trzepaczką, żeby rozbić grudki mąki kukurydzianej. Sos wlewamy na patelnię do czosnku i imbiru, zmniejszamy gaz (do czwórki). Od momentu, kiedy sos zacznie bąbelkować, trzymamy na ogniu przez około 3 minuty i mieszamy, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki, zgarniając sos z boków i mieszając z sosem ze środka patelni.
  • Kiedy sos jest już wystarczająco gęsty (pamiętajmy, że po wystygnięciu jeszcze nieco zgęstnieje), polewamy nim różyczki i rozprowadzamy go po nich łyżką. Alternatywnie odsączone z wody różyczki kalafiora możemy wsypać na patelnię i wymieszać z sosem, ale bądźmy w tym szybcy i nie trzymajmy patelni na włączonym gazie, bo wówczas z czasem sos pod wpływem kalafiora rozrzedzi się i przestanie się kleić.
  • Kalafiora podajemy posypujemy sezamem i szczypiorkiem i podajemy z ryżem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close