Marynowane pieczone różyczki kalafiora

Kategorie specjalne

Pieczenie to najlepszy sposób na kalafiora. Podczas pieczenia kalafior nabiera wyjątkowego aromatu, lekko orzechowego smaku, a jednocześnie pozostaje chrupiący.

Takie różyczki pysznie smakują zarówno solo, z pieczywem zamoczonym w oliwie, z innymi warzywami (np. ziemniaczanymi talarkami, które możesz upiec przy okazji), z wege-burgerem lub jako składnik sałatki.

Porcje 2
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 50-60ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty miso* lub 1 płaska łyżka pasty tahini lub ulubionego masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ⅓-½ szklanki wody do uzyskania pożądanej konsystencji marynaty
  • szczypiorek do posypania

Instrukcje

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Składniki marynaty: koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pastę miso (lub tahini lub masło orzechowe) umieszczamy w misce i rozcieramy palcami, mieszamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy ⅓-½ szklanki wody do uzyskania pożądanej konsystencji marynaty.
  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, umieszczamy w misce lub garnku i polewamy przygotowaną marynatą, a następnie rękami rozprowadzamy marynatę bardziej równomiernie po różyczkach.
  • Różyczki kalafiora pokryte marynatą umieszczamy na blaszce na papierze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut, sprawdzając pod koniec tego czasu jego miękkość. Ja preferuję niezbyt rozmiękłego, jędrnego kalafiora.
  • Podajemy solo, posypane szczypiorkiem, z pieczywem zamoczonym w oliwie, z innymi warzywami (np. ziemniaczanymi talarkami, które możesz upiec przy okazji), z wege-burgerem lub jako składnik sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close